19.5.2017

Insinööriliitto lähtee hakemaan syksyn liittokierrokselta sopimusta, joka vuosien tauon jälkeen parantaa jäsenkunnan ostovoimaa. Puheenjohtaja Samu Salon mukaan tavoitteelle ei ole vaikea löytää hyviä perusteluja.

– Takana on lähes kymmenen vuoden jakso erittäin maltillisia sopimuskierroksia, joilla palkansaajat ovat tehneet oman osansa talouden käänteen aikaansaamiseksi. Nyt olemme tilanteessa, jossa talous kasvaa ja inflaatio nostaa päätään.

– On aika neuvotella sopimus, joka kääntää jäsenten ostovoiman jälleen plusmerkkiseksi. Pitää myös muistaa, että verrattuna muihin maihin suomalaisen insinöörien palkkataso on matala, Salo totesi avatessaan Insinööriliiton edustajakokouksen Kuopiossa.

Salon mukaan talouskasvun voimistuminen näyttäisi olevan tosiasia. Yritysten tilauskannan vahvistuminen näkyy tilastoissa, mikä pakottaa pankit ja tutkimuslaitokset tarkistamaan talousennusteitaan ylöspäin.

– Viimeisenä optimismia vastaan haraavat valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki, mutta niillä on varovaisuuteen omat syynsä, Salo sanoi.

Talouden vahvistumisesta huolimatta korkealla pysyttelevä insinöörityöttömyys huolestuttaa Insinööriliiton puheenjohtajaa. Salo kaipaa valtiovallalta toimenpiteitä, jotka auttaisivat työttömiä insinöörejä ja muita tekniikan ammattilaisia takaisin työn syrjään kiinni.

– Insinööriliitto on esittänyt mallin, jossa insinöörikoulutuksen painopistettä siirretään muunto- ja täydennyskoulutuksen suuntaan. Noin vuoden mittaisella muuntokoulutuksella on mahdollista päivittää jo insinööritutkinnon suorittaneiden osaaminen tähän päivään ja vastata näin alueelliseen tekniikan alan työvoimapulaan, jota muun muassa läntisessä Suomessa väitetään olevan, Salo sanoi.