Älykkäästä viisasta – from smart to wise

Ihmiskeskeistä suunnittelua ja rakentamista

Suomi on maailman huippuja innovoinnissa. Tuotamme keksintöjä ja patentteja jatkuvasti. Innovaatiot ovat älykkäitä ratkaisuja ongelmiin, usein teknologialähtöisiä. Mutta innovaatio ei yksin riitä, sitä on jalostettava edelleen.
Kehitetäänkö innovaatiota teknologia edellä vai käyttäjä edellä? Mihin päädytään? Onko meillä huippuluokan tekninen innovaatio, jota on vaikea hyödyntää, vai juuri asiakkaan tarpeeseen suunniteltu sovellus, jonka toimivuudessa on parantamisen varaa – vai jotain siltä väliltä?

Haluammeko profiloitua huipputeknologian maana vai maana, joka tuottaa tarpeellisia sovelluksia arkea parantamaan? Miksi me emme keksineet Skypeä, vaikka keksimme maailman ensimmäisen kuvapuhelimen jo 1987?
Kaiken keskellä on ihminen, käyttäjä. Vasta käyttäjän tuntemus tekee älykkäästä viisasta. Viisas innovaatio on tarpeellinen ja käyttäjän myötä muuntuva. Se tuo lisäarvoa tähän hetkeen ja se auttaa menestymään tulevaisuudessa. Mutta mitä tarvitaan, jotta käyttäjä, ihminen, tunnetaan?

Tulevaisuudessa tekninen osaaminen korostuu entisestään, mutta samoin korostuvat ongelmaratkaisukyky, rohkea ajattelu ja luovuus. Kun yhdistetään ymmärrys ihmisestä ja tietämys teknologioista, saadaan jo varsin voittoisa kokonaisuus. Lisää monialaista osaamista, ja Suomi alkaakin profiloitua ongelmanratkaisukyvyillään. Muutoksen tekemiseen tarvitaan kaikkia.

Insinööriliiton, Design Forum Finlandin ja Vahanen-yhtiöiden keskustelussa Suomi Areenalla vuonna 2019 pohditaan osaamiskulttuurien kehittämistä, yhteistyön mahdollisuuksia ja valmiuksiamme kohdata tulevaisuus. Keskustelu järjestetään ti 16.7. klo 16-17 Purje-lavalla.

Moderaattori

Jaakko Loikkanen, toimittaja, MTV3

Panelistit

Risto Vahanen, hallituksen puheenjohtaja, Vahanen-yhtiöt
Katri Saarikivi, aivotutkija, Helsingin yliopisto
Annu Nieminen, toimitusjohtaja, Upright-yritys
Anna Valtonen, vararehtori, Taide ja luovat käytännöt / Aalto
Pekka Sivonen, digitalisaatiojohtaja, Business Finland

 

Juhlavuoden logo