Insinöörikoulutuksen kustannukset -selvityksen julkaisutilaisuus

Tervetuloa seuraamaan Insinööriliiton Insinöörikoulutuksen kustannukset -selvityksen julkaisutilaisuutta 18.11. klo 9-10.

Tilaisuuden taltiointia pääset katsomaan tästä.

Tekniikan alan opintojen keskeyttäminen maksaa yhteiskunnalle 20 miljoonaa euroa vuodessa

Ammattikorkeakouluissa tekniikan alan opintojen läpäisyaste on heikko. Insinööriopinnot suorittaa neljässä vuodessa vain joka neljäs tekniikan alan opiskelija. Viidessä vuodessa tutkinnon suorittaneita on ainoastaan 40% opiskelijoista. Tekniikan alan opiskelijoiden läpäisyaste on heikompi kuin ammattikorkeakouluopiskelijoiden keskiarvo.

Lisäksi opintonsa keskeyttää vuosittain n. 10% insinööriopiskelijoista.

Tekniikan alan osuus ammattikorkeakoulujen perustutkintorahoituksesta on noin 31 prosenttia. Tämä tarkoittaa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Kun tämän peilaa keskeyttävien määrään, voidaan arvioida keskeyttämisen vuosikustannukseksi 20 miljoonaa euroa.

Heikko läpäisy ja keskiarvoa korkeampia keskeyttämisprosentti on niin yhteiskunnan kuin yksilön kannalta ongelma. Onko opiskelijalla riittävät valmiudet opintoihin? Mittaako valintakoe oikeita asioita? Vastaako tutkinto opiskelijan odotuksia?

Ammattikorkeakouluissa aloittaa vuosittain n. 8000-10 000 tekniikan alan opiskelijaa, kun valmistuvia on vuosittain noin 5500. Ero aloittavien ja valmistuvien välillä on ollut vuosittain jatkuvaa. Tutkintomäärien nosto ei yksin ratkaise ongelmaa. Heikkoon läpäisyyn on puututtava.

Tervetuloa kuulemaan Insinööriliiton Insinöörikoulutuksen kustannukset -selvityksen julkaisua. Tilaisuus järjestetään Teamsin kautta keskiviikkona 18.11. klo 9-10. Selvityksen on tehnyt Insinööriliiton ekonomisti Paavo Hurri. Hurri esittelee selvityksen keskeisiä tuloksia ja Insinööriliiton ehdotuksia tilanteen parantamiseksi.

Insinöörikoulutuksen kustannukset