Kuukauden etu -logoLokakuu: Luottamusmies

Lokakuun Kuukauden etuna perehdymme tarkemmin luottamusmiehen tehtäviin ja siihen, millaista apua ja hyötyä luottamusmiehestä voi olla työpaikallasi. 

Mikä on luottamusmies / henkilöstönedustaja?

Luottamusmies (luottamushenkilö, yhteyshenkilö, HED)

Luottamusmies on työntekijöiden keskuudestaan valitsema edustaja. Luottamusmiehen valinta perustuu työehtosopimuksen määräyksiin ja hän edustaa työpaikalla sekä työehtosopimuksen soveltamisalaan kuuluvia työntekijöitä että liittoa.

Luottamusmiehen pääasialliset tehtävät

Liiton työehtoasiantuntija Minna Anttonen kertoo luottamusmiehen roolista

 • Auttaa edustamiaan henkilöitä työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä, kuten esimerkiksi palkkaan, työaikaan ja lomaan liittyvät kysymykset.
 • Toimii työntekijän tukena työsuhteen solmukohdissa. Kyseessä voi olla esimerkiksi tilanne, jossa työntekijä saa varoituksen tai irtisanotaan.
 • Valvoo työehtosopimuksen noudattamista ja on neuvottelukumppani työehtosopimuksen mukaisissa paikallisissa neuvotteluissa ja sopimuksissa.
 • Edustaa omaa työntekijäryhmäänsä yhteistoimintamenettelyssä.
 • Edistää yrityksen ja henkilöstön välistä neuvottelu- ja yhteistoimintaa.

Luottamusmies on paikallinen edunvalvojasi

Luottamusmies edustaa työehtosopimuksen soveltamisalaan kuuluvia työntekijöitä. Luottamusmies voi sopia työehtosopimuksen sallimissa rajoissa paikallisesti muun muassa lomarahoista, matka-ajan korvauksista ja työajan liukumasta. Paikallisen sopimisen lisäksi luottamusmies valvoo työehtosopimuksen noudattamista työpaikalla ja auttaa henkilöstöä työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. Työntekijän työsopimuksessa sovittaviin asioihin kuuluvat esimerkiksi palkka, kilpailukielto ja irtisanomisaika.

Kiitos luottamusmiehelle - kuvituskuva

Insinööriliitto on vahvasti mukana akavalaisten neuvottelujärjestöjen, YTN:n ja JUKO:n toiminnassa. Työpaikkasi luottamusmies ei välttämättä ole juuri Insinööriliiton jäsen, mutta akavalaisena luottamusmiehenä edustaa ja neuvoo myös sinua.

Vaikka työskentelisit toimihenkilönä, eikä sinuun sovelleta ylempien toimihenklöiden työehtosopimusta, auttaa akavalainen luottamusmies akavalaisten liittojen jäseniä henkilöstöryhmästä riippumatta. Kaikki jäsenemme saavat työsuhdepäivystyksestä apua, jos kysymykset koskevat asioita johon luottamusmies ei osaa vastata tai luottamusmiestä ei työpaikalla ole. 

Tiedätkö, kuka on oman työpaikkasi luottamusmies?

Miten saat selville, kuka on työpaikkasi luottamusmies? Tässä muutama vinkki.

 • Kysy kollegalta
 • Kurkista työpaikan intraan tai perinteiselle ilmoitustaululle 
 • Osalla työpaikoista luottamusmiehen tapaaminen kuuluu myös perehdytykseen
 • Jos tietoa luottamusmiehestä ei löydy työpaikalta, voit myös soittaa liiton asiakaspalveluun

Jos työpaikallasi ei vielä ole akavalaisia jäseniä edustavaa luottamusmiestä, ota asia puheeksi työkavereiden kanssa. Tietoa luottamusmiehen valinnasta ja luottamusmiehenä toimimisesta on YTN:n verkkosivuilla. Insinööriliitto ja neuvottelujärjestöt YTN ja JUKO auttavat  tarvittaessa myös luottamusmiehen valintajärjestelyissä.

Luottamusmiehillä on tukenaan liitto ja vahva verkosto

 • Luottamusmiehille on tarjolla monipuolista koulutusta.
 • Liiton asiantuntijat auttavat ja neuvovat puhelimitse ja sähköpostitse, tarvittaessa voidaan järjestää tapaaminen myös työpaikalla.
 • Uutena palveluna on mahdollisuus saada psykologista tukea, joka voi olla tarpeen erityisen kuormittavissa tilanteissa kuten henkilöstövähennyksiin tähtäävät yt-neuvottelut.
 • Luottamusmiesten omat verkostot antavat vertaistukea.
Mikä on Kuukauden etu?

Kuukauden etu nostaa esiin kuukausittain yhden Insinööriliiton jäsenyyteen kuuluvista eduista ja palveluista ja kannustaa hyödyntämään niitä omaan tilanteeseen sopivalla tavalla.

Aikaisemmat edut:
Sopimusten tarkistuttaminenDanske BankPalkkaneuvontaInsinöörilehti ja verkkolehtiUravalmennusMatkavakuutus
Ajankohtaiset jäsenetukampanjatKoulutukset, Yksityiselämän oikeudellinen neuvonta

Työsuhdeneuvonta

Insinööriliiton työsuhdeneuvonta opastaa ja auttaa työsuhteisiin ja työelämän arkeen liittyvissä asioissa. Työsuhdeneuvontaa saa asiakaspalvelusta, joka on avoinna arkisin klo 9-16 puh 0201 801 801 (8,8 snt/min) tai sähköpostitse asiakaspalvelu@ilry.fi

Katso myös työsuhdeneuvonnan usein kysytyt kysymykset ja Työelämähelppari, näihin on koottu ohjeita yleisimpiin jäsenten työelämätilanteiisiin.

Etkö ole vielä jäsen?

Pääset hyödyntämään tätä ja montaa muuta jäsenetua ja -palvelua, kun liityt Insinööriliiton jäseneksi. Insinööriliittoon kuuluu 70 000 insinööriä, insinööriopiskelijaa ja muuta tekniikan alan ammattilaista.
Tervetuloa joukkoon!

Jos sinulla on kysyttävää jäsenyydestä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme! Avoinna arkisin klo 9-16 puh 0201 801 801 (8,8 snt/min) tai sähköpostitse asiakaspalvelu@ilry.fi