17.1. Uusia lakkovaroituksia, ohjeita mahdollisiin työtaistelutoimiin

Viikonlopun lakkovarotusten jatkoksi uusia lakkovaroituksia on jätetty tällä viikolla muun muassa energia-alan toimihenkilöille. Toteutuessaan lakko alkaa 1. helmikuuta erikseen ilmoitetuissa konserneissa.

YTN:llä ei ole voimassa olevia painostustoimia, joten ylemmät toimihenkilöt tekevät lakkotaloissa töitä normaalisti pysytellen omissa työtehtävissään. Mikäli henkilöt ovat toimihenkilötehtävissä ja kuuluvat näin ollen lakon piiriin, YTN:n liittojen jäsenten oletetaan osallistuvan lakkoon.

Tilanne on sama myös muiden painostustoimien, kuten ylityökiellon osalta. Mikäli jäsen kuuluu vastaavan työehtosopimuksen piiriin, painostustoimet koskevat myös häntä.

Lakkoon kuuluvien työehtosopimusten piirissä oleville ja lakkoon osallistuville jäsenille maksetaan lakkoavustus. Jos siis työskentelet toimihenkilötehtävissä esimerkiksi energiateollisuudessa lakkoon julistetuissa tehtävissä, osallistut lakkoon ja saat lakkoavustuksen.

Tarkempia tietoja meneillään olevista painostustoimista on asianomaisten liittojen nettisivuilla.

Tilanne 13.1.
YTN:llä ei ole voimassa painostustoimia

Viikonlopun aikana (11.-12.1.2020) Teollisuusliitto, Paperiliitto ja Ammattiliitto Pro antoivat useille aloille lakkovaroituksia. Osa lakoista on yrityskohtaisia. Tarkempia tietoja meneillään olevista painostustoimista on kyseisten liittojen nettisivuilla.

YTN:llä ei ole tällä hetkellä meneillään painostustoimia tai päätöksiä niiden aloittamisesta yhdelläkään sopimusalalla. Neuvottelujärjestö pyrkii työehtosopimuksiin neuvottelemalla. Tällä viikolla neuvotteluja jatketaan teknologiateollisuudessa, suunnittelualalla, ict:ssä, kemiassa, energiassa ja tietoalalla.

YTN:n päivystyspuhelin on edelleen käytössä arkisin klo 9-15 numerossa 040 352 3671. Lisätietoja voi myös kysellä oman alan vastuullisilta asiamiehiltä, YTN:n neuvottelupäälliköltä tai lähettämällä kysymyksen s-postilla osoitteeseen lakko@ytn.fi.

 

Tietoa lakoista
https://www.ilry.fi/ajankohtaista/uutiset/kysymyksia-ja-vastauksia-lakosta

Tietoa ylityö- ym. kielloista
https://www.ilry.fi/ajankohtaista/uutiset/ylityokiellosta-ja-vapaa-ajall...

Tietoa lakkoavustuksista
https://www.ilry.fi/ajankohtaista/uutiset/tietoa-lakkoavustuksesta

Lakkoavustusten haku 4.-10.2.
https://www.ilry.fi/ajankohtaista/uutiset/hae-lakkoavustuksesi-4-102-val...

YTN:n neuvottelusivut
https://ytn.fi/tes-ja-sopimustoiminta/neuvottelut/