Ansioluettelo, CV, Resume – rakkaalla lapsella on monta nimeä, sanakirja löytää kaikille myös merkityseroja. Käytännön työnhaussa kuitenkin kaikilla tarkoitetaan yhtä ja samaa dokumenttia, joka on työnhakijalle tärkein paperi.

Voit hyödyntää myös Insinööriliiton mallipohjia CV:n rakentamisen apuna:

Ansioluettelo kannattaa laatia huolella ja miettiä, miten se tuo parhaiten esiin juuri sinun osaamisesi. Dokumentille ei ole yhtä ainoaa oikeaa esitystapaa, joten sinun vastuullesi jää valita esitystyyli, joka on riittävän selkeä ja toimii parhaiten juuri sinun tilanteessasi. Ajan kanssa koottu perus-CV on työnhaun kulmakivi, mutta jokaisen työnhakijan on hyvä muistaa, että myös CV on dokumentti, jota tulisi räätälöidä haettavan tehtävän ja työnantajan mukaan. Alle Insinööriliiton ura-asiantuntijat ovat listanneet parhaat vinkit, joiden avulla saat osaamisesi tuotua esiin työnantajalle.

 1. Mikä asia osaamisessasi, koulutuksessasi tai kokemuksessasi on tärkein haettavan työtehtävän kannalta?

  Jokainen lähtee työnhakuun eri asetelmista. Tärkeintä onkin tunnistaa, mikä on oma valttikortti, joka ansioluettelossa kannattaa nostaa ensimmäisenä esiin. Vastavalmistuneella se usein on juuri suoritettu tutkinto. Heti kun työuraa on jo hiemankin enemmän takana, työelämässä kerrytetyt kokemukset, saavutukset ja osaamiset ovat avain asemassa.
   

 2. Mikä erottaa sinut muista mahdollisista hakijoista?

  Mitä erityisosaamista sinulla on? Mieti myös aikaisempia työkokemuksiasi nyt hakemasi työn kautta. Mitä sellaista osaamista aikaisemmassa työssä menestymiseen on tarvittu, josta voisi olla hyötyä nyt hakemasi tehtävän kannalta.
   

 3. Muista, että CV:n lukija tietää sinusta vain asiat jotka kerrot

  Älä oleta, että kyllä työnantaja osaa lukea osaamisesi rivien välistä. Älä myöskään sorru ajattelemaan, että osaamisesi on samanlaista kuin kaikilla muillakin. Varsinkin työmenetelmien, it-taitojen ja kielitaitojen kanssa ei kannata unohtaa tuoda osaamista esiin.
   

 4. Kiinnitä huomio yksityiskohtiin

  Kaiken oleellisen tiedon pitää löytyä ansioluettelosta silmäilemällä. Varmista siis, että ansioluettelosi on helppolukuinen. Kokeile myös tulostaa ansioluettelo, jotta voit olla varma, että esimerkiksi käyttämäsi värit tai lisäämäsi valokuva toimivat myös mustavalkotulosteena. Huomioi myös, että ansioluettelo etenee loogisesti. Jos ansioluettelosi on useampisivuinen lisää ylä- tai alatunniste jokaiselle dokumentin sivulla. Tallenna lähetettävä CV aina PDF:ksi ja kiinnitä myös huomiota siihen, että dokumentti on nimetty selkeästi.

Tutustu myös uravalmentajien "Miten teet super-cv:n" infograafiin.

Haluatko hioa CV:si huippukuntoon? Lähetä CV liiton asiakaspalveluun sähköpostitse ja saat ura-asiantuntijan kommentit, joiden avulla voit kehittyä ja onnistua paremmin työnhaussa.