Työpaikkahakemuksessa tärkeintä on tuoda esiin motivaatiosi työpaikkaan sekä perustella, minkä lisähyödyn osaamisesi työnantajalle toisi. Tutustu Insinööriliiton ura-asiantuntijoiden vinkkeihin, joiden avulla rakennat toimivan työhakemuksen!

Voit hyödyntää myös Insinööriliiton mallipohjaa työhakemuksen tekoa varten.

Työpaikkahakemuksen aloitus
Mene suoraan asiaan. Esittele oma ammatillinen osaamisesi sekä se, miten se linkittyy avoinna olevaan työtehtävään. Tuo esiin omaa motivaatiotasi sekä sitä, miksi olet kiinnostunut työskentelemään kyseisessä yrityksessä.

Osaamisen esittely
Pyri vastaamaan työnantajan tarpeisiin. Perustele, miksi olet paras valinta avoinna olevaan tehtävään korostamalla niitä asioita työhistoriassasi tai koulutuksessasi, jotka ovat mielestäsi avoinna olevan paikan kannalta oleellisimpia. Esittele osaamistasi loogisessa järjestyksessä ja muista, ettei hakemus ole auki kirjoitettu ansioluettelo, vaan voit poimia sieltä haettavan paikan kannalta oleellisimmat tehtävät.
Jos olet vasta urasi alkutaipaleella tai uranvaihtaja, keskity esittelemään tuoreen koulutuksesi tuomaa osaamista, motivaatiotasi ja kehittymishaluasi. Aina kannattaa myös miettiä, miten aikaisemmin toiselta alalta hankittu työkokemus voisi auttaa sinua haettavassa tehtävässä menestymisessä.

Persoonan ja työskentelytyylien esittely
Oma persoona saa näkyä myös hakemuksessa. Pyri korostamaan niitä ominaisuuksiasi, jotka on nostettu esiin myös työpaikkailmoituksessa. Hakemuskirjeen on tarkoitus maalata asiantuntijuudestasi kokonaiskuva, joten hyödynnä tämä mahdollisuus. Työnantaja tietää usein sinusta vain sen, mitä itse papereissasi kerrot.

Palkkatoive
Esitä palkkatoive, jos sitä pyydetään. Apua oikeansuuruisen palkkatoiveen esittämiseen löydät Palkkanosturista. Lisäksi voit ottaa yhteyttä Insinööriliiton asiakaspalveluun, jossa asiantuntijamme auttavat sinua oikean palkkatoiveen määrittelyssä.

Hakemuskirjeen lopettaminen
Tuo lopuksi esiin halusi jatkaa keskustelua. On myös hyvä mainita mahdolliset hakemuksen liitteet, kuten CV. Liitteiden kohdalla kannattaa jälleen toimia työnantajan toiveen mukaan, eli lähetä muita liitteitä vain jos niitä pyydetään.

Sähköisen hakemuksen täyttäminen
Sähköisissä hakemuksissa huolellisuus palkitaan. Mitä enemmän tietoa täytät vapaasanakenttiin, sitä paremmin erotut hakijoista. Ethän jätä mitään kohtaa tyhjäksi, sitkeys palkitaan.
Kiinnitä sähköisten hakemuksen kohdalla erityisesti huomiota siihen, millä sanoilla työpaikkailmoituksessa osaamisesta ja vaatimuksesta puhutaan, ja pyri käyttämään itse samoja sanoja. Näin lisäät mahdollisuuksiasi erottua, jos hakemuksia lajitellaan avainsanahakuja käyttäen.
Kannattaa myös ottaa itselle talteen kuvakaappaukset tai kopiot kirjoittamistasi teksteistä, jotta voit palata hakemuksen teksteihin ennen mahdollista työhaastattelua.

Avoin hakemus

Avointa hakemusta kirjoittaessasi et voi turvautua työpaikkailmoituksessa esitettyihin toiveisiin, vaan sinun pitää lähteä ensin hahmottamaan, mitä osaamisesi on ja minkälaista tehtävää haluat tehdä, ja kirjoittaa hakemus sen pohjalta. On tärkeää, ettet kirjoita hakemusta liian ympäripyöreäksi tai jätä määrittelemättä minkälaisia tehtäviä olet hakemassa, koska todennäköisesti tuolloin hakemus ei johda jatkokeskusteluihin.
Avoin hakemus tulee myös aina räätälöidä haettavan yrityksen mukaan. Pyri tuomaan esimerkkejä siitä, miten osaamisesi istuisi työnantajan tarpeisiin ja minkä lisäarvon työpanoksesi antaisi yritykselle. Tämä vaatii sitä, että perehdyt jokaiseen kontaktoimaasi yritykseen hyvin, vieraile yrityksen nettisivuilla, yleensä vaiva palkitaan. Huolellisesti tehdyillä hakupapereilla erotut eduksesi ja teet työnantajalle rekrytoinnista helppoa.

Analysoi työpaikkailmoitus

Jotta pystyt parhaiten osoittamaan sopivuutesi työtehtävään, kannattaa käyttää hetki työpaikkailmoituksen analysointiin. Alla on Insinööriliiton ura-asiantuntijoiden vinkit siihen, mitä työpaikkailmoituksesta kannattaa tutkia.

 1. Minkälaista osaamista ilmoituksessa etsitään?

  Poimi ylös työpaikkailmoituksessa esitetyt toiveet ja kirjaa ne ylös erilliselle paperille. Mieti tämän jälkeen aikaisempaa työkokemustasi sekä koulutustasi ja pyri vastaamaan kunkin asian kohdalle ne asiat jotka tukevat esitettyä toivetta. Näistä vastauksista saat poimittua sekä työhakemukseen että ansioluetteloosi juuri oikeita ominaisuuksia sekä myös perusteluja sille, miksi olisit hyvä hakija.
   

 2. Mitä työpaikkailmoituksessa lukee rivien välissä?

  Pystytkö päättelemään ilmoituksesta jotain sellaista, mitä siihen ei ole kirjoitettu? Mikä esitetyistä toiveista on tärkein ja mitkä voisivat olla vähemmän tärkeitä. Muista aina käyttää hyväksesi mahdollisuus kysyä lisätietoja tehtävästä työnantajalta, koska se auttaa sinua räätälöimään hakudokumenttisi vielä selkeämmin.
   

 3. Muista, että kukaan ei ole täydellinen

  Älä keskity siihen, mitä et osaa vaan keskity vahvuuksiisi. Harvoin kukaan hallitsee täydellisesti kaikkea, mitä työpaikkailmoituksessa pyydetään. Riittää, että olet riittävän hyvä. Keskity vahvuuksiisi ja muista, että kehityskohteenakin olevat asiat ovat yleensä täysin opeteltavissa olevia taitoja.

Pyydä kommentit uravalmentajalta

Erityisesti insinöörien ja muiden tekniikan alan ammattilaisten työnhakuun perehtynyt asiantuntija tutustuu työnhakupapereihisi ja antaa kommenttinsa, joiden avulla voit kehittää työhakemustasi ja onnistua paremmin työnhaussa.

Uravalmennusta tehdään puhelimitse, Skypellä, sähköpostitse tai kasvotusten, riippuen tilanteesta ja tarpeesta.

Lähetä työhakemuksesi liiton asiakaspalveluun asiakaspalvelu@ilry.fi

Valmistaudu työhaastatteluun

Työhaastattelua varten kannattaa harjoitella - varsinkin jos edellisestä kerrasta on kulunut enemmän aikaa. Rekrystudio -verkkotyökalun avulla voit valmistautua videotyöhaastatteluun. Halutessasi voit lähettää haastattelusuorituksesi liiton uravalmentajan kommentoitavaksi, jolloin saat palautetta ja voit kehittää osaamistasi.

Tutustu ja aloita Rekrystudion käyttö (kirjautuminen jäsennumerolla)

Osallistu koulutuksiin

Liitto järjestää vuosittain runsaasti erilaisia urakoulutuksia, jotka antavat tietoja ja taitoja oman uran rakentamiseen. Keskeisiä osa-alueita ovat ura-suunnittelu, osaamisen tunnistaminen ja työnhakutaidot.

Koulutuksia järjestetään ympäri Suomea sekä sähköisesti verkkokoulutuksina.

Tutustu ja ilmoittaudu tuleviin koulutuksiin