Urasuunnittelu on tietoista ja tavoitteellista toimintaa, josta on hyötyä eri elämänvaiheissa. Usein tarve pohtia omaa uraa nousee esille valmistumisen kynnyksellä, mutta myös erilaiset elämänmuutokset saavat miettimään uralle uutta suuntaa. Voi myös olla, että nykyinen työ ei yksinkertaisesti enää tyydytä.

Tietoinen urasuunnittelu auttaa tekemään oikeita valintoja elämän risteyskohdissa. Kun tiedät, mihin olet menossa, voit tehdä valintoja, jotka tukevat mielekkään uran toteutumista.

Itsetuntemus
Urasuunnittelu lähtee itsetuntemuksesta eli sen kirkastamisesta, millaisia taitoja, tietoja ja osaamista sinulla on.  Selkeytä myös itsellesi, mitä arvoja haluat elämässäsi toteuttaa ja millaiset asiat motivoivat sinua. Itsetuntemustyö kannattaa tehdä kunnolla. Se on pohja uravisiolle.

Uravisio
Selvitä itsellesi, mitä kaikkea oikeastaan haluat tehdä. Mitä taitoja käyttää, keiden kanssa työskennellä, mitä saada aikaiseksi. Mitä tarkemman teet kuvauksesta, sen helpompi sinun on ottaa oikeita askelia haluamaasi suuntaan.

Toimintasuunnitelma
Vertaile tämän hetkisiä taitojasi ja haluamaasi tavoitetta.  Listaa asiat, jotka tukevat tavoitteen saavuttamista ja toisaalta ne, jotka sinulta vielä puuttuvat. Sen jälkeen suunnittele, miten ja missä saat nuo puuttuvat palaset haltuusi. Tarvitsetko apua vai selviätkö omin voimin? Miten selätät mahdolliset esteet? Aikatauluta vielä askeleesi, ja värvää tarvittaessa kannustusjoukkoja matkalle.  

Tukea ja työkaluja itsetuntemukseen ja urasuunnitteluun saat liiton uravalmentajilta. Eväitä urahallinnan avuksi tarjoavat myös koulutukset Osaaminen esille ja Urasuunnittelulla mielekkääseen työhön. Tarkista ajankohtainen koulutustarjonta koulutuskalenterista.

Varaa aika uravalmentajalle

Uravalmentajan kanssa voit:

- pohtia urapolkusi seuraavia askeleita
- käydä läpi CV:si ja työhakemuksesi
- valmistautua työhaastatteluun tai palkkaneuvotteluun

Uravalmennusta tehdään puhelimitse, Skypellä, sähköpostitse tai kasvotusten, riippuen tilanteesta ja tarpeesta.

Varaa aika asiakaspalvelusta sähköpostitse tai puhelimitse 0201 801 801 (arkisin klo 9-16, 8,4 snt/min)

Osallistu koulutuksiin

Liitto järjestää vuosittain runsaasti erilaisia urakoulutuksia, jotka antavat tietoja ja taitoja oman uran rakentamiseen. Keskeisiä osa-alueita ovat ura-suunnittelu, osaamisen tunnistaminen ja työnhakutaidot.

Koulutuksia järjestetään ympäri Suomea sekä sähköisesti verkkokoulutuksina.

Tutustu ja ilmoittaudu tuleviin koulutuksiin

Tule mukaan LinkedIn:ssä

Verkostoituminen on tärkeä osa työelämää ja liitto tarjoaa tähän erilaisia mahdollisuuksia niin verkossa kuin fyysisissä tilaisuuksissa. 70 000 jäsenen yhteisöstä löytyy usean toimialan ammattilaisia johtajista ja esimiehistä asiantuntijoihin ja opiskelijoihin.

LinkedIn on ammatillisen verkostoitumisen alusta, jonne jokaisen kannattaa tehdä oma profiili ja verkostoitua aktiivisesti entisten ja nykyisten työkaverien ja erilaisissa työtilanteissa tavattujen tuttavien kanssa. Liitto järjestää Somen työnhaku ja LinkedIn-workshop -koulutuksia, katso ajankohtainen tilanne koulutuskalenterista.

Insinööriliiton sivu
Parempaan työpäivään -ryhmä
Uraportti -ryhmä