Kiinnostaisiko sinua työskennellä Tanskassa? Tälle sivulle on koostettu tietoja Tanskasta ja listattu hyödyllisiä linkkejä työnhaun, elämisen ja asumisen tueksi. Tiesitkö muuten, että Insinööriliiton jäsen on oikeutettu Tanskan Insinöörien ammattijärjestön jäsenyyteen ja jäsenetuihin? 

Muuttaminen ulkomaille on yleensä suuri elämänmuutos. Työpaikan lisäksi hoidettavien asioiden listalle kuuluu asunnon hankkiminen, perhetilanteen huomioiminen ja hoitopaikkojen hakeminen, henkilötunnuksen hakeminen ja muun byrokratian hoitaminen ajoissa kuntoon. Ennen muuttoa tulee myös Suomessa tehdä tarvittavat ilmoitukset Kelalle

Työmarkkinat, työnvälitys ja edunvalvonta

Tanskalainen yrityskulttuuri on joustavaa ja tunnollista. Tanskan työllisyysaste on viime vuosikymmenen aikana ollut yksi Euroopan korkeimpia ja insinöörien kohdalla työttömyys on vain noin 1-2 prosentin luokkaa. Työnantajat tarvitsevat jatkuvasti uusia osaajia ja ennen kaikkea insinöörejä. Tanskalaisten keskiarvopalkka on Eurostatin tutkimuksen mukaan korkein koko Euroopassa. Suomi on tilastoissa 10., heti Ruotsin jälkeen. 

Tanskassa työviikon pituus on 37 tuntia ja vuosiloma on 5 + 1 viikkoa, sairaan lapsen hoitaminen on palkallista kuin myös jos sairastuu itse. Työehtosopimuksissa on määritelty työaikoja ja muita työntekemisen ehtoja, joita ei erikseen laissa ole säädetty. Ammattiliiketoiminta on Tanskassa arvostuksessa ja työpaikoilla on luottamusmiehiä huolehtimassa työntekijöiden edunvalvonnasta ja neuvottelemassa paikallisia sopimuksia.
Työnhaun aloittamisessa tulee ensin laatia cv ja hakukirje englanniksi ja kohdistaa niiden sisältö juuri tanskalaiselle työnantajalle sopivaksi. Nämä kannattaa tallettaa eri työnvälitystahoina toimiville internet-sivuille (linkkejä alla).  

Työnvälityksen tueksi eri tahoja:
IDA – Tanskan insinöörien liitto 
Capax – rekrytointi- ja HR-toimisto 
Työvoimatoimisto – Virallinen Tanskan työvoimatoimisto ja tietopankki 
Work in Denmark – Kaikki Tanskaan töihin aikoville, myös muita kuin insinöörityöpaikkoja 
IT-alan töitä – IT-jobbank

Muista! Insinööriliiton uraneuvonta auttaa cv:n tekemisessä, työhaastatteluun valmistautumisessa ja työsopimusten tarkistamisessa ennen sen allekirjoittamista. Vinkkejä työhakemuksen tekemiseen on koostettu Insinööriliiton Urapalveluiden sivulle

Asuminen ja perhe

Tanskassa sanotaan olevan korkeat hinnat, mutta sen lisäksi siellä on ilmainen terveydenhuolto ja korkeat palkat. Eurostatin julkaiseman tutkimuksen mukaan tanskalaisten suurin menoerä kohdistuu asumiseen (22 %). Julkinen terveydenhuolto, koulut ja vanhustenhoito ovat ilmaisia ja lasten päivähoito on huomattavasti edullisempaa kuin monessa muussa maassa. Näiden ansiosta tanskalaisten ostovoima on hivenen korkeampi kuin Suomessa.

Tanskassa asuntomarkkinat toimivat lähes samalla tavalla kuin Suomessa, voit ostaa asunnon, vuokrata sellaisen tai hankkia osaomistusasunnon. Vuokra-asunnoissa on yleistä maksaa 3 kuukauden vuokratakuu sekä lisäksi ennakkoon 1-3 kuukauden vuokra. Working in Denmark –sivustolle on koostettu eri asunnonvälitykseen keskittyneitä linkkejä. Esimerkiksi Kööpenhaminan keskustassa vuokra-asuntojen hinta on noin 2 000 € kuukaudessa ja Tanskan toisiksi suurimmassa Århusin kaupungissa hinnat laskevat selkeästi. 

Vuokra-asuntojen hintaan kuuluu yleensä lämmitys, vesi ja kaasumaksut. Tanskassa pitää maksaa myös media-maksu, joka on pakollinen kaikille, jotka omistavat radion, television, puhelimen, tietokoneen tai vastaavan laitteen. Maksu on noin 27 € kuukaudessa. 

Jos muuttaa Tanskaan yhdessä perheen kanssa, tulee kaikkien perheenjäsenten rekisteröityä asukkaiksi. Maassa maksetaan lapsilisää, joka vaihtelee lapsen iän mukaan ja täysimääräinen tuen saaminen edellyttää, että lapsen huoltaja on työskennellyt tai asunut siellä vähintään kaksi vuotta. Esimerkiksi 0-2 vuotiaasta lapsesta maksetaan lapsilisää noin 600 € neljästi vuodessa. 

Äitiysloman ja vanhempainvapaan muoto on melko lähellä suomalaista toimintaa. Jotta on oikeutettu etuuksiin, tulee olla työskentelyä takana vähintään 13 viikon ja 120 tunnin verran. Lisätietoja vanhempainvapaista ja etuuksista löytyy Life in Denmarkin sivuilta. 

Tanskassa on kunnallisia, yksityisiä ja kansainvälisiä kouluja. Koululaiset ovat oikeutettuja myös oman äidinkielen opiskeluun. Lisätietoja tanskalaisesta koulusysteemistä ja eri ohjelmista löytyy Tanskan opetusministeriön sivulta. 

Verkostoituminen muiden suomalaisten kanssa onnistuu esimerkiksi Tanskassa toimivan suomalainen yhteisön Suomi.dk-sivun kautta.

Kun työsopimus on allekirjoitettu

  • Passi ja muut tärkeät asiakirjat – asiakirjat saavat olla suomeksi, ota mukaan tarvittaessa: ajokortti, vihkitodistus, alle 18-vuotiaiden mukana muuttavien lasten syntymätodistukset, Eurooppalainen sairaanhoitokortti 
  • Pankkitili – Tarvitset palkanmaksua ja eri järjestelmiin kirjautumista varten tanskalaisen pankkitilin 
  • Verokortti – Tarvitset tanskalaisen verokortin, sen ja muuta verotukseen liittyvää saa International Citizen Servicestä ja myös Tanskan verotoimiston verkkosivuilta, pohjoismaisia verotusvinkkejä saa myös Nordisk eTax-palvelusta. Tanskassa on progressiivinen verotus, jota pidetään melko korkeana.
  • Rekisteröityminen asukkaaksi ja sosiaaliturvatunnuksen hakeminen – jos asut Tanskassa yli puolen vuoden ajan, siitä on ilmoitettava Tanskan väestörekisteriin ja käytävä henkilökohtaisesti ilmoittautumassa Kansalaispalvelukeskuksessa.   Pohjoismaalaisen ei tarvitse hakea asumislupaa, vaan riittää kun hankkii tanskalaisen henkilötunnuksen eli CPR-numeron. Lisäksi Life in Denmark –sivustolta löytyy lista hakemuksista ja ohjeita. 
  • Kansalaispalvelukeskus – International Citizen Service tarjoaa monipuolisesti tietoa mm. työnhausta itselle ja puolisolle, tanskan kielen kursseista, kouluista ja päiväkodeista ja asumis- ja työskentelyolosuhteista ja työluvista.

Ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenyys 

Insinööriliiton jäsenyys toimii tukena ja turvana myös ulkomailla. Kun muuttaa Tanskaan, otetaan käyttöön pohjoismainen vierasjäsenyys. Silloin kolmen vuoden ajan jäsenelle kuuluu tanskalaisen insinöörien ammattijärjestö IDA:n palvelut ja edut. Lisäksi ulkomailla oleskelusta voi olla oikeutettu jäsenmaksualennukseen

Työttömyysturvasta tulee myös huolehtia. Vaikka pidempiaikaisen muuton ansiosta henkilö siirtyy Tanskan sosiaaliturvan piiriin, tulee vielä työttömyyskassan jäsenyys siirtää itse.

Tanskassa on samanlainen työttömyyskassajärjestelmä kuin Suomessa. Kun olet työssä Tanskassa, sinun tulee liittyä paikalliseen työttömyyskassaan vakuuttaaksesi itsesi työttömyyden varalta. Työttömyyskassaan liittyminen mahdollistaa työskentelyjaksojen huomioimisen palatessasi takaisin Suomeen. 

Lisätietoa kassajäsenyyden siirtämisestä saat IAET-kassasta.

Töihin Tanskaan -infotilaisuudet 20. ja 21.11.