29.2.2024
Kosmisesti oikeassa ajassa 29.2.
Muistatko kouluajoilta matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa käytetyt vakiot, joilla pyrittiin paikkaamaan fysiikan teorioita tai matemaattisia operaatioita?
Yksi tuttu on varmaan integraalilaskennassa tuloksen loppuun lisättävä reaalilukua osoittava vakiotermi C, koska ei tiedetä, mikä vakio yhtälöstä on voinut kadota derivoinnin yhteydessä. Toinen tuttu on luonnonvakio c, jolla kuvataan valon nopeutta E = mc2-kaavassa. Toki on muitakin, mutta edellä mainitut tulivat nyt mieleeni.
Mutta ovatko vakiot vain lumate-oppiaineista kiinnostuneiden kotkotuksia vai onko niillä merkitystä arjessa? Tottahan toki ainakin laajasti ajatellen. Palvelunumerossa hinta ilmoitetaan muuttujan ja vakion yhdistelmänä snt/min. Samoin esimerkiksi sähkölaskun hinta määräytyy kulutukseen perustuvan muuttuvan osan ja vakiosumman yhdistelmänä.
Tänään pääsemme kuitenkin nauttimaan pykälää suuremmasta arkielämän vakiotermin tasaamisesta, nimittäin karkauspäivästä. Aikanaan ajanlaskuamme mitanneet määrittivät vuoden 365 vuorokauden mittaiseksi. Mutta kun kotiplaneettamme vuotta integroitiin kosmologiseen mittakaavaan, todettiin, että vuoden kestoinen matka auringon ympäri sisältää 365,2422 kierrosta oman akselin ympäri. Löytyi kosmisessa integraalilaskennassa vakiotermi C, jonka arvoksi määritettiin 0,2422 kierrosta vuodessa.
Karkauspäivää on sittemmin tarkennettu tekstillä, joka vastaa monimutkaisuudeltaan 80-luvun verolainsäädäntöä. Karkauspäivä lisätään kalenteriin neljällä jaollisina vuosina paitsi sadalla jaollisina vuosina, ellei sadalla jaollinen vuosi ole myös neljällä sadalla jaollinen vuosi. Moni lukijoista onkin varmasti ollut vuonna 2000 todistamassa tätä kosmisen kalenterin vakiotermin poikkeuksen poikkeusta.
Karkauspäivä on tässä kuussa. En itse pidä kyseiseen päivään liittyvää kosimisperinnettä kovinkaan relevanttina. Ihmiset kosikoot toisiaan silloin, kun siltä tuntuu. Pidän vaan ajatuksesta, että hetken aikaa on planeettamme myös kosmisesti oikeassa ajassa.
Tommi Grönholm
järjestöjohtaja, insinööri