30.11.2022

Työehtosopimuksia päättyy, sopimukseton tila alkaa

YTN:n neljällä sopimusalalla työehtosopimukset päättyvät ja aloilla siirrytään sopimuksettomaan tilaan torstaina 1. joulukuuta.

Teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla ja tietoalalla YTN:n neuvotteluosapuoli on Teknologiateollisuuden työnantajat ry, ICT-alalla Palvelualojen työnantajat Palta ry. Tietoalalla YTN:n lisäksi sopijaosapuolena on Insinööriliiton jäsenjärjestö Tietoala ry.

Teknologiateollisuuden kolmella sopimusalla neuvotteluja on käyty viime päivinä tiiviisti. Neuvottelut uusien työehtosopimusten sopimiseksi jatkuvat joulukuussa.

Sopimusten päättyminen ei vaikuta työ tekemisen ehtoihin. Päättyneen sopimuksen kaikkia määräyksiä noudatetaan työpaikoilla ns. jälkivaikutuksella.

Sopimukseton tila aiheuttaa sen, että uusia paikallisia sopimuksia ei tehdä. Työpaikoilla on syytä huomata, että 1. joulukuuta alkaen tehtävissä työsopimuksissa ei voi suoraan viitata päättyneeseen työehtosopimukseen. Uusiin työsopimuksiin on hyvä kirjata, että työsuhteessa noudatetaan päättynyttä työehtosopimusta, kunnes alan uusi tes on hyväksytty.