3.5.2024

Työelämälähtöinen tohtorikoulutus vahvistamaan Suomen taloutta

Insinööriliitto esittää työelämälähtöisen tutkimuksen vahvistamista luomalla työelämälähtöisen tohtorikoulutuksen ammattikorkeakouluihin. Liiton mielestä se vahvistaisi maan taloutta ja tukisi yritysten tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.

– Suomen talouden vahvistaminen edellyttää korkean jalostusasteen tuotantoa. Työelämälähtöinen, tohtoritasoinen osaaminen edesauttaa tätä, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sanoi liiton järjestämässä aamiaisseminaarissa Helsingissä.

Salon mukaan Suomi ei pärjää kilpailijamaiden kanssa ilman osaamisen vahvistamista. Hänen mukaansa ammattikorkeakoulujen toteuttama tohtorikoulutus veisi yritysten TKI-toimintaa uudelle tasolle.

– Suomalainen yhteiskunta on laittanut paljon resursseja TKI-toimintaan. Uusi koulutusmuoto varmistaisi, että yritysten henkilöstön osaaminen tukisi entistä paremmin Suomen TKI-toiminnalle asettamia tavoitteita, Salo sanoi.

Työelämälähtöinen tohtorikoulutus toteutettaisiin suoraan yhteistyössä yritysten kanssa. Näin koulutus ja yritysten kehitys kulkevat käsi kädessä ja yhteistyön avulla luodut ratkaisut päätyvät yritysten käyttöön saman tien.

Samalla Suomeen saadaan koulutettua tohtoreita, joilla on kiinnostusta työllistyä yrityksiin ja kehittää elinkeinoelämän TKI-osaamista entisestään.

– Meidän on korkea aika luopua vanhanaikaisesta käsityksestä, mitä tulee ammattikorkeakouluihin. Ammattikorkeakouluilla on kaikki avaimet toimia menestyksen tekijöinä Suomen talouden tarinassa, mutta se edellyttää, että niille annetaan mahdollisuudet, keinot ja resurssit hyödyntää omaa potentiaaliaan.