7.5.2025
Työelämälähtöisyys muistettava korkeakouluvision valmistelussa
Työelämälähtöisyys on ammatillisen korkeakoulutuksen ytimessä, joka ei saa unohtua korkeakouluvision valmistelussa. Tämä vaatii toteutuakseen panostusta niin resursseihin kuin laatuun, mutta myös todellista mahdollisuutta kehittää korkeakouluja pitkäjänteisesti ja vahvan itsenäisinä.
Insinööriliitto, OAJ ja Tradenomit haluavat nostaa esiin ammattikorkeakoulujen merkityksen työelämälle ja alueilleen, sekä tuoda näkyviin huolet ammattikorkeakoulutuksen yläpuolella olevista tummista pilvistä.
Korkeakouluvisio on parhaimmillaan ratkaisu, jolla taivas kirkastuu jälleen. Edellä mainittujen liittojen koulutuspolitiikan asiantuntijat ovat yhdessä valmistelleet listan asioista, jotka on muistettava korkeakouluvisiokeskustelussa.
1) Ammattikorkeakoulujen aseman vahvistaminen
Ammattikorkeakoulutuksen tehtävänä on toimia korkeakouluna, kouluttaa osaajia, vaalia ammattisivistystä, tuottaa tutkimusta sekä olla alueellinen, kansallinen ja kansainvälinen kehittäjäkumppani. AMK on täysiverinen korkeakoulu. Ne mahdollistavat yhdessä työelämän kanssa TKI-toiminnassa tapahtuvan korkeimman oppimisen.
2) Ammattisivistys ammatillisen korkeakoulutuksen ytimeksi
Ammattikorkeakoulut ovat enemmän kuin koulutusta ja oppimista. Niiden ydintä on kyky toimia ketterästi, vastuullisesti, vuorovaikutteisesti ja kestävästi muuttuvassa toimintaympäristössä. Ne kouluttavat asiantuntijoita, joilla on laaja-alainen yhteiskunnallinen ymmärrys.
3) Ammattilaisia työelämän tarpeeseen
Työllistyminen on merkki koulutuksen laadusta ja työelämän tarpeista. Siksi työllistymisen ja työelämän tarpeita luotaavan osaamisen ennakoinnin on jatkossakin oltava keskeisiä koulutuksen suunnittelua ohjaavia elementtejä.
4) Autonomiset ammattikorkeakoulut ovat paras kumppani
Yhteistyötä on lisättävä läpi korkeakoulutuksen, mutta se ei ole todellista, mikäli toinen on alisteinen toiselle. Korkeakoululaitos tarvitsee tasa-arvoiseen kumppanuuteen perustuvaa autonomisten korkeakoulujen yhteistyötä Suomen menestyksen ja hyvinvoinnin rakentamisessa.
5) YAMK-tutkinnon aseman vahvistaminen
Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa on kehitettävä, jotta se nykyistä laajemmin ja paremmin tunnustetaan työelämässä maisteritasoisena jatkotutkintona. Lisäksi tutkinnolle on varmistettava selkeä reitti tohtoriopintoihin.
6) Osaamisen kokonaisvaltainen nostaminen
Koulutustason nostaminen on kansallinen tavoite, jonka tulee ulottua koko väestön osaamisen kehittämiseen. Jatkuva oppiminen työssä vaadittavan osaamisen hankkimiseksi sekä työurilla etenemiseksi on mahdollistettava joustavasti eri tavoin niin koulutustarjonnan kuin opiskelukustannusten kattamisen osalta.
7) Kansainvälisyyden syventäminen
Kaikille opiskelijoille, erityisesti nuorille, on tarjottava paremmat mahdollisuudet niin opiskeluun kuin harjoitteluun ulkomailla. Ammattikorkeakoulujen kansainvälistyessä on kansainvälisen liikkuvuuden ohella vahvistettava useamman opiskelijan mahdollisuuksia uusin oppimiskokemuksiin ja verkostoitumiseen. Ammattikorkeakoulujen on oltava jatkossakin aktiivisia toimijoita kv-yhteistyössä, ja tuettava myös henkilöstönsä kansainvälistä verkostoitumista.