Neuvottelutilanne

päivitetty 17.5.2023

Kemian alalle saatiin työehtosopimus

Kemian alan ylemmille toimihenkilöille hyväksyttiin 17.5. uusi työehtosopimus. Syntyneestä työehtosopimuksesta kerrotaan enemmän YTN:n sivuilla.

Nippu uusia sopimuksia hyväksytty

ICT-alan ylemmät toimihenkilöt YTN ja työnantajaliitto Palta ovat hyväksyneet uuden työehtosopimuksen. Neuvottelutulos on julkaistu.

Energia-alan ylempien toimihenkilöiden neuvottelutulos on hyväksytty. Työehtosopimus noudattaa yleistä teollisuuden linjaa ja on voimassa helmikuuhun 2025.

YTN:n hallitus hyväksyi torstaina 2.3. pidetyssä kokouksessaan tietotekniikan palvelualaa, yksityistä laboratorioalaa, tarkastusalaa ja Senaatti-konsernia koskevat työehtosopimukset. Tietotekniikan palvelualan sopimuksessa sopijaosapuolena on myös Tietoala ry, joka on hyväksynyt sopimuksen.

YTN:llä on työehtosopimukset kaikilla teknologiateollisuuden kolmella sopimusalalla.

Uudet työehtosopimukset päivittyvät ensimmäisenä YTN:n sivuille ja lisätään myöhemmin voimassa olevien työehtosopimusten sivulle.

8.3. YTN:n hallitus hyväksyi seuraavat neuvottelutulokset:

  • huolto -ja kunnossapidon neuvottelutulos
  • rahoitusalan neuvottelutulos
  • opiskelijakuntien, SYL:n ja SAMOKn neuvottelutulos
  • yrityskehitysorganisaatioiden neuvottelutulos
  • Finnveran neuvottelutulos
  • Tietoevryn neuvottelutulos

Julkinen sektori

Valtiolla on syntynyt virka- ja työehtossopimus. Sopimuksesta syntyi neuvottelutulos 22.2. ja osapuolten hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen 23.2. iltapäivällä.

Kuntien ja hyvinvointialueiden työehtosopimuksen neuvottelutulos hyväksyttiin 7.3.

Yliopistosektorille on hyväksytty työehtosopimus 28.3. Lisää kerrotaan yliopiston TES:n sivuilla.

Työterveyslaitokselle on saatu sopimus.

Julkisen sektorin työehtosopimuksista ja -neuvotteluista voi lukea tarkemmin JUKOn siuvilta.

Ohjeita lakkoavustuksesta

Insinööriliitto maksaa lakossa olevalle jäsenelleen työvuorojen mukaisilta työpäiviltä lakkoavustusta, mikäli hän on liittynyt jäseneksi ennen lakon alkamista. Rästissä olevat jäsenmaksut voivat olla este lakkoavustuksen saamiselle. YTN:n hallituksen päättämä suositus lakkoavustukseksi on 80 euroa/vrk. Lakkoavustukseen ovat oikeutettuja myös lakkoon osallistuvat Insinööriliiton opiskelijajäsenet.

Päättyneessä teknologiateollisuuden lakossa lakkoavustusta haetaan YTN:n järjestelmän kautta riippumatta siitä, onko jäsen ylemmän toimihenkilön, toimihenkilön tai työntekijän tehtävissä.  Huomatkaa, että linkki vie Telian sivuille. Järjestelmään tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

YTN:n sivulla on hyvät ohjeet lakkoavustuksen hakemisesta. Ohjeisiin kannattaa tutustua huolellisesti etukäteen.

YTN:n lakkoavustusjärjestelmä oli auki 3.–19.2. Henkilöt, jotka olivat lakossa eivätkä hakeneet lakkoavustusta varsinaisessa haussa, voivat hakea sitä jälkihaussa 29.3.-26.4. Hakekaa avustusta vain yhden kerran!

YTN pidättää verot ja ilmoittaa tiedot avustuksista verottajalle. Verokorttia ei tarvitse toimittaa: ennakkopidätysprosentti on 80 euron päiväkohtaisesta lakkokorvauksesta 16 euroa ylittävältä osalta 35 prosenttia.

Lakkoavustukset maksetaan lakon päättymisen jälkeen, kun hakijan jäsentiedot ja lakossa olopäivät on tarkastettu. Maksatuspäiviä on kaksi, 17.2. (9.2. mennessä hyväksytyt hakemukset) ja 10.3. (23.2. mennessä hyväksytyt hakemukset).

Huomatkaa, että Teollisuusliiton ja Pro:n lakkoon 8.-10.2.2023 osallistuneet jäsenet hakevat lakkoavustusta YTN:n järjestelmän kautta.

Muiden liittojen (mm. PAM, AKT) julistamiin lakkoihin osallistuvat jäsenet hakevat lakkoavustusta Insinööriliiton lakkoavustusjärjestelmän kautta. AKT:n lakkoihin osallistuville Insinööriliiton jäsenille lakkoavustuksen haku on auki 22.2.-26.3. Huomatkaa, että lakkoavustuksen hakeminen on mahdollista ilmoitetun lakon päättymisen jälkeen. Jos lakkojaksoja (esim. viikko) on useita, hakeminen on mahdollista jakso kerrallaan.

Avustukset maksetaan jäsenelle noin kolmen viikon kuluessa hakemuksen lähettämisestä.

Muistakaa hakea lakkoavustusta oikean järjestelmän kautta!