Opiskelijan urasuunnittelu

Jokainen opiskelija on uran suhteen omanlaisessaan tilanteessa. Osa on tullut päivittämään osaamista vuosien työkokemuksen jälkeen, osa taas on alanvaihtajana käynnistämässä kokonaan uudenlaista uraa ja osa ottaa vasta ensimmäisiä askeleita työelämässä.

Siksi on tärkeää, että jokainen miettii omista lähtökohdistaan seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä osaan nyt?
  • Mitä haluan oppia seuraavaksi?
  • Missä näen itseni valmistumisen jälkeen?
  • Missä haluan olla muutama vuosi valmistumisen päästä?

Kun tiedämme mitä osaamme, minkälaista osaamista tarvitsemme ja minne haluamme urallamme päätyä on oikeiden itselle sopivien valintojen tekeminen helpompaa. Omaa uraa ei aina voi päättää etukäteen, mutta omilla valinnoillamme voimme varmistaa, että teemme oikeita valintoja tilanteissa, joissa valitsemme uraamme.

Mitä osaamista tarvitsen, jotta pääsen tavoitteeseeni?

Kun tiedämme mitä osaamme on meidän helpompi myös miettiä mitä osaamista vielä tarvitsemme lisää. Tämä auttaa opiskelijoita esimerkiksi tilanteessa, jossa valitaan vapaasti valittavia opintoja tai kun miettii, minkälaisiin työtehtäviin haluaisi kesäksi tai harjoittelujaksoksi hakeutua.

Varsinkin kesätöiden ja harjoittelun suhteen kannattaa haastaa itseään, jotta valmistumisvaiheessa olet jo kasvanut oman tekniikan alasi asiantuntijaksi, etkä joudu aloittamaan valmistumisen jälkeen työkokemuksen ja sieltä kertyvän osaamisen kerryttämistä.

Opiskeluaikana kannattaa myös miettiä omaa uraa hieman pidemmällä perspektiivillä. Mitä haluat tehdä, kun valmistut ja missä haluat olla töissä esimerkiksi viisivuotta valmistumisen jälkeen. Onko toiveesi kasvaa esimieheksi, haluatko yrittäjäksi, toivotko tulevan työsi vievän sinut ulkomaille vai haluatko päästä palaamaan esimerkiksi takaisin kotipaikkakunnallesi opintojen jälkeen? Kun tiedät, minne olet pyrkimässä, on helpompi tehdä oikeita valintoja ja miettiä tapoja, joilla ammatillisen haaveesi haluat toteuttaa.

Älä jää pohdintojen kanssa yksin

Omasta urasta ja siihen liittyvistä toiveista kannattaa olla avoin. Kerro ajatuksistasi opiskelukavereillesi, jotta löydät heistä ne ihmiset, joiden kanssa tavoitteenne ovat tosiaan tukevia ja voitte yhdessä kannustaa toisianne.

Insinööriliiton jäsenenä sinulla on käytettävissä myös liiton urapalvelut. Opiskelijoiden työelämäkysymyksiin erikoistuneet asiantuntijat vierailevat säännöllisesti kampuksilla. Asiakaspalvelun kautta tavoitat myös muut liiton asiantuntijat kaikissa omaan uraasi ja työelämään liittyvissä kysymyksissä. Hyödynnä pohdintojesi tukena myös koulutustarjontamme sekä webinaaritallennekirjaston työnhaun- ja oman uran suunnitteluun liittyvät sisällöt.