Usein kysytyt kysymykset jäsenyydestä

Jäseneksi liittyminen

Täytä sähköinen liittymislomake Insinööriliiton verkkosivuilla. Kun olet palkkatyössä, voit myös liittyä työttömyyskassan jäseneksi samalla.

Jäsenyys astuu voimaan liittymispäivämäärästä. Insinööriliiton laskutus alkaa kuitenkin seuraavan kuukauden alusta alkaen, jos liityt jäseneksi kuukauden 1. päivän jälkeen.

Insinööriliiton jäseneksi voivat liittyä insinööritutkinnon suorittaneet, tietoalalla työskentelevät, tekniikan alan asiantuntijat, ylempänä toimihenkilönä insinööritasoisissa vaativissa tehtävissä yksityisellä tai julkisella sektorilla työskentelevät, pelialalla työskentelevät ja insinööriyrittäjät.

Insinööriliiton opiskelijajäseneksi voi liittyä insinööriksi, rakennusmestariksi, rakennusarkkitehdiksi tai tietotekniikkaa opiskeleva.

Kuka voi liittyä Insinööriliittoon

Mikäli vaihdat Insinööriliiton jäseneksi toisesta ammattiliitosta/työttömyyskassasta, kannattaa jäsenyyden päättämisestä ilmoittaa edelliseen liittoon/työttömyyskassaan vasta, kun olet saanut vahvistuksen Insinööriliiton ja Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäsenyyden voimassaolosta.

Voit valtuuttaa Insinööriliiton päättämään aikaisemman jäsenyytesi erillisellä valtakirjalla.

Lisätietoa erovaltuutuksesta ja valtakirja

Jos olet jo jonkin työttömyyskassan jäsen, voit siirtyä KOKO -kassan jäseneksi menettämättä jo kerryttämääsi jäsenyys- ja työssäoloehtoa. Edellisessä työttömyyskassassa kerryttämäsi työssäoloehto säilyy, jos jäsenyyskatkos työttömyyskassojen välillä on alle kuukauden. Jäsenyys kannattaa siirtää ilman katkosta, sillä katkosaika ei kerrytä työssäoloehtoa.

Vaihdettaessa työttömyyskassaa lähetetään ensin jäsenhakemus uuteen kassaan ja ilmoitetaan eroamisesta edelliseen kassaan vasta sitten, kun on saatu varmistus uudesta jäsenyydestä. Jäsenmaksu tulee maksaa edelliseen kassaan eroamisajankohtaan saakka.

Kassaa voi vaihtaa vain palkkatyösuhteen aikana. Et voi vaihtaa työttömyyskassaa ollessasi esimerkiksi työttömänä, kokonaan lomautettuna, hoitovapaalla tai opintovapaalla, vaikka työsuhteesi olisikin voimassa.

Jäsentiedot

  • Kirjaudu Insinööriliiton Jäsensivuille.
  • Avaa ILRY Mobiili-sovellus älypuhelimessasi ja valitse kohta mobiilijäsenkortti.
  • Ota esille painettu tai sähköinen jäsenmaksulaskusi.
  • Ota yhteys asiakaspalveluun.

  • Kirjaudu Insinööriliiton verkkosivujen Jäsensivuillee ja päivitä tietosi eAsioinnissa.
  • Ota yhteys asiakaspalveluun.

Työuran päättyminen ei tarkoita eroa omasta ammattikunnasta, liiton jäsenyys jatkuu myös eläkkeellä. Pysyvälle eläkkeelle siirtyvälle jäsenelle voidaan myöntää jäsenmaksualennus sekä eläkeläisjäsenyys. Eläkeläisjäsenyys sisältää kaikki Insinööriliiton edut ja palvelut. Vakuutuksien voimassaolo päättyy sen vuoden loppuun, jona jäsen täyttää 90 vuotta.

Eläkeläisjäsenyyden hakeminen

Jos haluat erota Insinööriliitosta, täytä eroilmoitus. Käyttämällä eroilmoituslomaketta erosi käsittely hoituu nopeammin ja helpommin, kun saamme kaikki tarvittavat tiedot jäsenyytesi päättämistä varten.

Voit myös lähettää kirjallisen eroilmoituksen asiakaspalveluun: asiakaspalvelu@ilry.fi Eroilmoitus voi olla vapaamuotoinen, mutta viestiin kirjoitetaan tunnistetiedoksi joko jäsennumero tai syntymäaika.

Jäsenyydestä voi erota vain kirjallisesti siitä ilmoittamalla.

Jäsenedut

Voit ottaa yhteyttä Insinööriliiton asiakaspalveluun kaikissa työsuhde- ja jäsenyysasioissa sekä tarvitessasi ura- ja palkkaneuvontaa. Asiakaspalvelun kautta tavoitat liiton kaikki asiantuntijat. Asiakaspalveluun voit ottaa yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse tai yhteydenottolomakkeella kaikissa asioissa. Ilmoitathan jäsennumerosi tai syntymäaikasi ottaessa yhteyttä.

Asiakaspalvelun yhteystiedot

Jos olet jo ladannut Insinööriliiton mobiilisovelluksen ILRY Mobiilin puhelimeesi, sinulla on siinä valmiina käytössäsi sähköinen jäsen- ja matkavakuutuskortti. Muovista jäsenkorttia ei toimiteta enää 1.1.2022 jälkeen Lue lisää jäsenkortista ja ILRY Mobiilista

Insinööriliiton koulutukset ja tapahtumat löydät tapahtumakalenterista, jonka kautta voit myös ilmoittautua niihin. Jäsenjärjestöjen järjestämät tapahtumat löytyvät jäsenjärjestöjen omilta kotisivuilta.

Liiton tapahtuma- ja koulutuskalenteri

Mobiilijäsenkortti toimii vakuutustodistuksena.Tarvittaessa voit tilata vakuutustodistuksen matkaasi varten Vakuutusyhtiö Turvasta.

Insinööriliitolle ei tarvitse tehdä vahinkoilmoitusta tai muuten ilmoittaa vapaa-ajan vakuutuksen hyödyntämisestä. Vakuutusasiat käsitellään suoraan Vakuutusyhtiö Turvan kanssa.

Jäsenmaksut

Jäsenmaksu määräytyy jäsenjärjestön mukaan. Kokonaisjäsenmaksu on jäsenjärjestöstä riippuen noin 32–40 € kuukaudessa. Jäsenmaksu koostuu kolmesta osasta: liittomaksusta, jäsenjärjestön jäsenmaksusta sekä mahdollisesta Korkeasti koulutettujen kassa KOKO:n jäsenmaksusta.

Tarkista jäsenmaksutaulukosta jäsenjärjestösi jäsenmaksu

Insinööriopiskelijaliiton opiskelijajäsenten jäsenmaksu on 30 euroa, joka laskutetaan liittyessä. Jäsenmaksu kattaa opiskelijajäsenyyden valmistumiseen asti, kuitenkin enintään viisi vuotta. Viiden vuoden jäsenyysajan täytyttyä 30 euron jäsenmaksu peritään vuosittain valmistumiseen asti.

Insinööriliiton kautta työttömyyskassaan kuuluvilta opiskelijajäseniltä laskutetaan lisäksi vuosittain KOKO-kassan jäsenmaksu.

Insinööriliitto ei tee uusia työnantajaperintäsopimuksia alkaen 1.1.2022. Jo voimassa olevat työnantajaperintäsopimukset pysyvät voimassa normaalisti.

Sinulle toimitetaan jäsenmaksuista jäsenmaksulasku ja voit halutessasi tehdä Insinööriliitolle e-laskuvaltuutuksen verkkopankissasi.

Valtuutuksen tekoon tarvitset jäsenmaksulaskulta löytyvän viitenumeron.

Jäsenmaksutavat

Voit tilata jäsenmaksulaskun verkkopankkisi kautta e-laskuna. Tilaustunnisteena käytetään viitenumeroa, jonka voit tarkistaa viimeksi saamastasi jäsenmaksulaskusta.

E-lasku toimitetaan verkkopankkiin kuukausittain.

Jäsenmaksutavat

Voit hakea jäsenmaksualennusta, jos sinulla ei ole palkka-, yrittäjä- tai niihin verrattavaa tuloa vähintään yhden täyden kalenterikuukauden ajalta tai jos sinulla on erityisen alhaiset tulot, oleskelet ulkomailla tai opiskelet päätoimisesti.

Jäsenmaksualennukset eri elämäntilanteissa

Jäsenmaksun puuttuminen vaikuttaa jäsenetuihin ja -palveluihin, jäsenvakuutuksiisi ja työttömyysturvaasi, jos kuulut Insinööriliiton kautta työttömyyskassaan. Jos jäsenmaksusi on jostain syystä jäänyt maksamatta, ota välittömästi yhteyttä Insinööriliiton asiakaspalveluun. Sovimme kanssasi, miten jäsenmaksut ja jäsenyys hoidetaan ajan tasalle ja jäsenyytesi säilyy vaivattomasti.

Jäsenmaksun maksamatta jättäminen ei ole eroilmoitus.

Lisätietoa maksamattomista jäsenmaksuista

Toimitamme jäsenmaksutiedot puolestasi vuosittain suoraan verottajalle ja ne näkyvät veroehdotuksessasi maksuvuoden mukaan. Sinun ei siis tarvitse tehdä ilmoitusta itse.

Työttömyyskassa

Työttömyyskassaan voi liittyä vain palkkatyössä ollessa. Insinööriliiton jäsenenä voit liittyä KOKO-kassaan jäsensivuille kirjautumalla ja tekemällä muutospyynnön jäsennäkymässä.

Kassaan voi liittyä myös lähettämällä sähköpostia Insinööriliiton asiakaspalveluun.

Työttömyyskassa

Kassajäsenyytesi tulee voimaan sillä päivämäärällä, kun olet liittymisen meille kirjallisesti toimittanut työsuhteesi ollessa voimassa.

Työttömyyskassa

Jos olet jo jonkin työttömyyskassan jäsen, voit siirtyä KOKO-kassan jäseneksi menettämättä jo kerryttämääsi jäsenyys- ja työssäoloehtoa. Edellisessä työttömyyskassassa kerryttämäsi työssäoloehto säilyy, jos jäsenyyskatkos työttömyyskassojen välillä on alle kuukauden. Jäsenyys kannattaa siirtää ilman katkosta, sillä katkosaika ei kerrytä työssäoloehtoa.

Vaihdettaessa työttömyyskassaa lähetetään ensin jäsenhakemus uuteen kassaan ja ilmoitetaan eroamisesta edelliseen kassaan vasta sitten, kun on saatu varmistus uudesta jäsenyydestä. Jäsenmaksu tulee maksaa edelliseen kassaan eroamisajankohtaan saakka.

Kassaa voi vaihtaa vain palkkatyösuhteen aikana. Et voi vaihtaa työttömyyskassaa ollessasi esimerkiksi työttömänä, kokonaan lomautettuna, hoitovapaalla tai opintovapaalla, vaikka työsuhteesi olisikin voimassa.

Jotta olet oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan työttömyyskassasta, täytyy työssäoloehdon täyttyä kassan jäsenyyden aikana. Työssäoloehto täyttyy lähtökohtaisesti, jos 28 kuukauden tarkastelujakson aikana teet töitä 26 viikon ajan vähintään 18 tuntia viikossa.

Työttömyyskassa

Helpoiten voit tarkistaa, kuulutko kassaan kirjautumalla Insinööriliiton jäsensivuille ja tarkistamalla jäsennäkymän tiedot.

Jos kuulut kassaan suorajäsenenä, tieto ei näy Insinööriliiton jäsentiedoissa.

Insinööriliiton jäsentietorekisterissä ei näy mahdollinen aiempi jäsenyys toisessa työttömyyskassassa.

Kirjautuminen jäsensivuille

Kassan jäseneksi ei voi liittyä takautuvasti. Jäsenyys laitetaan voimaan aikaisintaan kirjallisen liittymisilmoituksen vastaanottopäivästä alkaen, kunhan työsuhteesi on voimassa kyseisenä päivänä.

Ansiosidonnaisen päivärahan suuruus lasketaan palkkatuloistasi. Päivärahan laskemisessa otetaan huomioon ns. vakiintuneet ansiotulot. Päivärahalaskurin avulla voit suuntaa-antavasti laskea työttömyyspäivärahasi suuruuden.

KOKO-kassan päivärahalaskuri

Opiskelijajäsenyys

Insinööriliiton opiskelijajäseneksi voi liittyä insinööriksi, rakennusmestariksi, rakennusarkkitehdiksi tai tietotekniikkaa opiskeleva, joka ei ole valmistunut aiemmin kyseisistä opinnoista.

Kuka voi liittyä Insinööriliittoon

Insinööriliittoon opiskelijajäseneksi voi liittyä vasta, kun on hyväksytysti siirtynyt tutkinto-opiskelijaksi, ja on oppilaitoksessa kirjoilla tutkinto-opiskelijana.

Jäsentietojen muutokset ja päivitykset voi pääosin tehdä jäsensivuilla. Ilmoitathan Insinööriliitolle aina, jos opintosuuntasi, oppilaitoksesi tai arvioitu valmistumispäiväsi muuttuu.

Osoitetietomuutokset tulevat meille automaattisesti, mikäli olet tehnyt osoitteen muutosilmoituksen postiin, etkä ole estänyt tietojen lähettämistä.

Jäsentietojen muuttaminen

Valmistuttuasi tee valmistumisilmoitus. Voit tehdä valmistumisilmoituksen valmistuttuasi tai aikaisintaan kuukautta ennen valmistumistasi. Valmistumisesta voit ilmoittaa vaivattomimmin jäsensivuilla.

Jäsenyytesi jatkuu opiskelijajäsenyyden jälkeen insinöörijäsenenä alueellisessa tai halutessasi valtakunnallisessa jäsenjärjestössä. Valmistumisilmoituksesi saapuessa meille viivästyneenä, insinöörijäsenyytesi saatetaan aina voimaan takautuvasti valmistumisesta alkaen. Siirron yhteydessä saat porrastetun jäsenmaksualennuksen 18 kuukauden ajalle ilman erillistä alennushakemusta.

Valmistuminen

Mikäli opintosi ovat keskeytyneet, Insinööriopiskelijaliiton jäsenyyttä ei voida enää jatkaa. Ilmoita opintojesi keskeytymisestä asiakaspalveluun vapaamuotoisella sähköpostiviestillä, jossa on jäsennumerosi tai syntymäaikasi. Jos haluat jatkaa Insinööriliiton jäsenenä, vaikka insinööriopintosi ovat keskeytyneet, ota yhteys asiakaspalveluun. Asiakaspalvelu tarkistaa tällöin mahdollisuutesi jatkaa jäsenenä.