CV

Ansioluettelo, CV, Resume – rakkaalla lapsella on monta nimeä, sanakirja löytää kaikille myös merkityseroja. Käytännön työnhaussa kuitenkin kaikilla tarkoitetaan yhtä ja samaa dokumenttia, joka on työnhakijalle tärkein paperi.

Ansioluettelo on työhakemuksen liitteeksi lisättävä katsaus työnhakijan työkokemukseen, koulutukseen ja muihin taitoihin, unohtamatta lyhyttä tiivistelmää ydinosaamisesta ja vahvuuksista. Hyvä CV, antaa hyvän ensivaikutelman ammatillisesta osaamisesta ja vahvuuksista sekä koukuttaa lukijan lukemaan lisää työnhakijan pätevyyksistä.

Ansioluettelo kannattaa laatia huolella ja miettiä, miten se tuo parhaiten esiin juuri sinun osaamisesi. Asiat voivat olla sinulle selkeitä ja järjestyksessä, mutta kysymys kuuluukin, että miten nämä näyttäytyvät sinun dokumenteissasi.

Dokumentille ei ole yhtä ainoaa oikeaa esitystapaa, joten sinun vastuullesi jää valita esitystyyli, joka on riittävän selkeä ja toimii parhaiten juuri sinun tilanteessasi. Ajan kanssa koottu räätälöity CV on työnhaun kulmakivi, tämän vuoksi dokumentin huolellinen tekeminen on erittäin tärkeää. Käytä siis aikaa dokumentin työstämiseen.

Alle Insinööriliiton ura-asiantuntijat ovat listanneet parhaat vinkit, joiden avulla saat osaamisesi tuotua esiin työnantajalle.

Mikä on oma valttikorttisi?

Mikä asia osaamisessasi, koulutuksessasi tai kokemuksessasi on tärkein haettavan työtehtävän kannalta? Jokainen lähtee työnhakuun eri asetelmista. Tärkeintä onkin tunnistaa, mikä on oma valttikortti, joka kannattaa nostaa ansioluettelossa ensimmäisenä esiin. Vastavalmistuneella se on usein juuri suoritettu tutkinto. Heti kun työuraa on jo hiemankin enemmän takana, työelämässä kerrytetyt kokemukset, saavutukset ja osaamiset ovat avain asemassa

Mitä erityisosaamista sinulla on? Miten pystyisit hyödyntämään tätä ominaisuutta haetussa tehtävässä? Mieti myös aikaisempia työkokemuksiasi nyt hakemasi työn kautta. Mitä sellaista osaamista aikaisemmassa työssä on menestymiseen tarvittu, että siitä voisi olla hyötyä hakemasi tehtävän kannalta. Avaa tätä osaamista ja kirjoita se CV:seen niin, että lukijakin ymmärtää olemassa olevan osaamisen painoarvon.

Älä oleta, että kyllä työnantaja osaa lukea osaamisesi rivien välistä. Älä myöskään sorru ajattelemaan, että osaamisesi on samanlaista kuin kaikilla muillakin. Varsinkin työmenetelmien, it-taitojen ja kielitaitojen osalta ei kannata unohtaa tuoda osaamista esiin. On hyvä puhua vastuista ja velvollisuuksista, unohtamatta saavutuksia tai tehtävien laajuuksia.

Kaiken oleellisen tiedon pitää löytyä ansioluettelosta silmäilemällä. Varmista siis, että ansioluettelosi on helppolukuinen, ilmava ja hyvin jäsennelty. Kokeile myös tulostaa ansioluettelo, jotta voit olla varma, että esimerkiksi käyttämäsi värit tai lisäämäsi valokuva toimivat myös mustavalkotulosteena. Huomioi lisäksi, että ansioluettelo etenee loogisesti. Jos ansioluettelosi on useampisivuinen, lisää ylä- tai alatunniste jokaiselle dokumentin sivulle. Tallenna lähetettävä ansioluettelo aina PDF-muotoon ja kiinnitä myös huomiota siihen, että dokumentti on nimetty selkeästi. Pelkkä CV- tai ansioluettelo-sanan käyttö nimenä sekoittaa dokumentin muihin hakijoihin.

Haluatko hioa CV:si huippukuntoon? Lähetä CV liiton asiakaspalveluun sähköpostitse ja saat ura-asiantuntijan kommentit, joiden avulla voit kehittyä ja onnistua paremmin työnhaussa.