Matiaksen uratarina

Matias Ahokas, sähkövoimatekniikan insinööri

Matias Ahokas
Palvelu- ja projektipäällikkö
ABB Oy, Electrification Service

Sähkövoimatekniikka kiinnosti

Matias on valmistunut alun perin Ammattiopisto Lappiasta Torniosta sähkö- ja automaatioasentajaksi. Tämän jälkeen hän lähti opiskelemaan Lapin AMK:ssa Kemissä sähkövoimatekniikan insinööriksi. Matias työskenteli opintojensa aikana Outokummussa tuotannon puolella. Talvisin koulun ohella hän työskenteli kiireapulaisena muutaman ihmisen konepajalla. Viimeisenä kesänä hän päätyi Outokummun kaivoksen sähkökunnossapidon työnjohtotehtäviin. Hän valmistui Lapin AMK:ista vuonna 2020 joulukuussa.

”Valmistumisen jälkeen korona vaikeutti työnhakua ja paikkoja ei yksinkertaisesti ollut tarjolla. Neljän kuukauden työnhaun jälkeen hain vakituista työpaikkaa, joka aukesi Botnia Mill Servicellä. Työhaastattelun jälkeen jäin tässä haussa kuitenkin toiselle sijalle, mutta minulle tarjottiin kesätöitä kyseisessä pestissä”, Matias muistelee.

Kesätöiden päätteeksi Matias päätyi jatkamaan samassa paikassa yhteensä 2,5 vuotta. Tästä viimeisen puoli vuotta hän työskenteli Metsä Fibren palveluksessa vanhana työntekijänä liikkeenluovutuksen seurauksena. ”Siihen määräaikaisuuteen olisi tarjottu lisää jatkoa, mutta kieltäydyin siitä, koska mielestäni takanani oli jo riittävän pitkä määräaikaisuus, josta olin arvioidenkin mukaan suoriutunut erinomaisesti”, Matias kertoo.

Kohti vakituista työtä

Pian määräaikaisen työstä lähdön jälkeen Matias sai opiskeluaikaisesta työstään Outokummulta sähkökunnossapidon työnjohtotehtävistä vakituisen työpaikan. Juuri koeajan loppuvaiheilla hän uskaltautui hakemaan ABB:ltä palvelu- ja projektipäällikön toistaiseksi voimassa olevaa paikkaa, jonka hän sai.

”Haastavimmalta tuntui nykyisen työni hakeminen. Kyseinen yritys on maailmanlaajuisesti tunnettu teknologiateollisuuden johtava yritys, jonka työntekijät ovat alansa erikoisasiantuntijoita. Hakemiseen vaikutti kuitenkin se, että olin vakituisessa työsuhteessa, joten pakottavaa tarvetta ei ollut paikkaa saada”, Matias ynnää tuntemuksiaan.

Monipuolinen työ ja hyvä palkankorotus!

Matias pääsee nykyisessä työssään olemaan tekemisissä eri asiakkaiden ja yritysten kanssa erittäin vaihtelevissa tehtävissä. Työ on tuntunut hänestä ainakin tähän mennessä mieluisalta ja itselle sopivalta.
Matiaksen mielestä työtehtävät tuntuvat motivoivilta ja jokainen päivä erilaiselta. Palkkauksen osalta uusi pesti tarjosi tuntuvan korotuksen hänen kuukausitienesteihin!

”Insinööriliiton Palkkatilastoista olen saanut apua palkkatoiveen määrittelyyn. Lisäksi liiton lounaat, tapahtumat ja muut verkostoitumismahdollisuudet ovat olleet ahkerassa käytössä. Myös järjestötoiminnassa mukana oleminen on luonut itselleni itsevarmuutta ja esiintymistaitoja” Matias kertoo.

Uratoiveena Matiaksella on jo ammattikoulusta asti ollut kehittyä sähkötekniikan osaajana. Nykyinen työtehtävä on hieman tarkentanut tätä toivetta niin, että tällä hetkellä hän haluaa kehittyä sähkövoimatekniikan erityisasiantuntijana ja olla mukana toteuttamassa teknisesti kestävämpää ja innovatiivisempaa tulevaisuutta.