Työhakemus

Työhakemuksessa tärkeintä on tuoda esiin olemassa oleva motivaatio työnhaun kannalta ja perustella, minkä lisähyödyn osaamisesi työnantajalle toisi. Mieti siis vastausta kysymykseen, miten yritys hyötyy siitä, että palkkaa sinut töihin?

Tutustu Insinööriliiton ura-asiantuntijoiden vinkkeihin, joiden avulla rakennat toimivan työhakemuksen! Näin pääset kiinni siihen mitä olisi hyvä kirjoittaa auki markkinoivaan ja myyvään työhakemukseen.

Vastaamalla työpaikkailmoitukseen lue ilmoitus vielä huolella ja ajan kanssa, jotta vastaat vaadittuihin ominaisuuksiin ja vaatimuksiin ajatuksella. Näin annat itsestäsi asiantuntevan ja kiinnostavan kuvan. Mene suoraan asiaan ja anna motivaatiosi näkyä. Tuo esiin omaa motivaatiotasi ja kerro miksi olet kiinnostunut työskentelemään kyseisessä yrityksessä. Tärkeää on esitellä oma ammatillinen osaamisesi, vahvuudet ja velvollisuudet sekä miten ne linkittyvät avoinna olevaan työtehtävään.

Pyri vastaamaan työnantajan tarpeisiin. Perustele, miksi olet paras valinta avoinna olevaan tehtävään korostamalla niitä asioita työhistoriassasi tai koulutuksessasi, jotka ovat mielestäsi avoinna olevan paikan kannalta oleellisimpia. Esittele osaamistasi loogisessa järjestyksessä ja muista, ettei hakemus ole aukikirjoitettu ansioluettelo, vaan voit poimia sieltä haettavan paikan kannalta oleellisimmat tehtävät.

Jos olet vasta urasi alkutaipaleella tai uranvaihtaja, keskity esittelemään tuoreen koulutuksesi tuomaa osaamista, motivaatiotasi ja kehittymishaluasi. Aina kannattaa myös miettiä, miten aikaisemmin toiselta alalta hankittu työkokemus voisi auttaa sinua haettavassa tehtävässä menestymisessä ja miten nämä asiat näyttäytyvät kirjoitetussa tekstissäsi.

Oma persoona saa näkyä hakemuksessa. Pyri korostamaan niitä ominaisuuksiasi, jotka on nostettu esiin työpaikkailmoituksessa. Jos sinulta uupuu jotain ominaisuuksia, niin mitä muuta tuot niiden tilalle. Hakemuskirjeen on tarkoitus maalata asiantuntijuudestasi kokonaiskuva, joten hyödynnä tämä mahdollisuus. Työnantaja tietää usein sinusta vain sen, mitä itse papereissasi kerrot. Asioita ja ominaisuuksia on hyvä avata ja perustella mahdollisimman kuvainnollisesti, jotta estetään mahdolliset väärinymmärrykset

Esitä palkkatoive, jos sitä pyydetään. Apua oikeansuuruisen palkkatoiveen esittämiseen saat Palkkanosturista. Lisäksi voit ottaa yhteyttä Insinööriliiton asiakaspalveluun, jossa asiantuntijamme auttavat sinua oikean palkkatoiveen määrittelyssä. Palkkatoiveen määräytymiseen vaikuttavat koulutus, työhistoria ja kokemusvuodet unohtamatta yrityksen kokoa ja toimialaa.

Tuo lopuksi esiin halusi jatkaa keskustelua ja se, milloin voisit aloittaa työt. On myös hyvä mainita mahdolliset hakemuksen liitteet, kuten CV. Liitteiden kohdalla kannattaa toimia työnantajan toiveen mukaan, eli lähetä muita liitteitä vain, jos niitä pyydetään

Sähköisissä hakemuksissa huolellisuus palkitaan. Mitä enemmän tietoa täytät vapaasanakenttiin, sitä paremmin erotut hakijoista. Ethän jätä mitään kohtaa tyhjäksi, sitkeys palkitaan. Kiinnitä sähköisten hakemuksen kohdalla erityisesti huomiota siihen, millä sanoilla osaamisesta ja vaatimuksesta puhutaan työpaikkailmoituksessa ja pyri käyttämään itse samoja sanoja. Näin lisäät mahdollisuuksiasi erottua, jos hakemuksia lajitellaan avainsanahakuja käyttäen. Kannattaa myös ottaa itselle talteen kuvakaappaukset tai kopiot kirjoittamistasi teksteistä, jotta voit palata hakemuksen teksteihin ennen mahdollista työhaastattelua.

Avointa hakemusta kirjoittaessasi et voi turvautua työpaikkailmoituksessa esitettyihin toiveisiin. Sinun pitää lähteä ensin hahmottamaan, mitä osaamisesi on ja minkälaista tehtävää haluat tehdä ja kirjoittaa hakemus sen pohjalta. Tärkeää on, ettet kirjoita hakemusta liian ympäripyöreäksi tai jätä määrittelemättä minkälaisia tehtäviä olet hakemassa, muutoin hakemus ei todennäköisesti johda jatkokeskusteluihin.

Avoin hakemus tulee myös aina räätälöidä haettavan yrityksen mukaan. Pyri tuomaan esimerkkejä siitä, miten osaamisesi istuisi työnantajan tarpeisiin ja minkä lisäarvon työpanoksesi antaisi yritykselle. Tämä vaatii sitä, että perehdyt jokaiseen kontaktoimaasi yritykseen hyvin, vierailet yrityksen nettisivuilla ja soitat yritykseen, jos se vain on mahdollista. Yleensä vaiva palkitaan. Huolellisesti tehdyillä hakupapereilla erotut eduksesi ja teet rekrytoinnista helppoa työnantajalle.