Kysymyksiä ja vastauksia julkisen alan lakoista

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on julistanut valtiosektorille kaksi lakkovaroitusta.

Mikä on lakkovaroitus?

Lakkovaroitus on lainmukainen ilmoitus tulevasta lakosta. Lakko toteutuu, jos ennen sen alkamista neuvotteluissa ei saavuteta sopua. Lakkovaroitus ei vielä aiheuta toimenpiteitä työpaikoilla tai yksilön osalta.

Koska lakko on, jos se toteutuu?

JUKO on antanut kaksi lakkovaroitusta valtiosektorille, ensimmäinen lakkovaroitus on annettu ajankohdalle 15.-17.4.2025 (lakkokohteet täällä) ja toinen ajankohdalle 22.-24.4.2025 (lakkokohteet täällä).

Ajankohtainen tilanne valtion neuvottelutilanteesta löytyy JUKOn sivuilta. Jos virastosi ei ole listalla, jatkat töitäsi normaalisti. Jos olet asiasta epävarma, ota yhteyttä Insinööriliiton valtiosektorista vastaavaan työehtoasiantuntijaan mikko.suomalainen@ilry.fi.

Mitä lakko tarkoittaa?

Lakon aikana ei tehdä työtä, ei työpaikalla tai sen ulkopuolella.

Lakkoon julistetaan nimenomaan työt. Siksi lakko koskee kaikkia työpaikalla riippumatta heidän järjestäytymisestään.

Miksi lakkovaroitus on annettu?

Lakkovaroitus on annettu, koska neuvottelut uudesta virka- ja työehtosopimuksesta eivät ole johtaneet tulokseen. Lakkovaroituksella ja mahdollisella lakolla pyritään vauhdittamaan neuvotteluja.

Mitä JUKO haluaa?

.JUKOn lakossa kyse on ennen kaikkea palkankorotuksen suuruudesta. Työnantaja on tarjonnut valtiosektorilla selvästi yleisen linjan alittavia palkankorotuksia.

Ovatko toimenpiteet laillisia?

Toimenpiteet ovat täysin laillisia, sillä työrauhavelvoite ei ole enää voimassa.

Onko minun osallistuttava toimiin?

Lakkoon määrätyissä virastoissa työ- ja virkasuhteessa olevat virkamiehet ja työntekijät osallistuvat lakkoihin.  Osallistuminen on osoitus työnantajan sanelua ja työehtoja heikentävää asennetta vastaan.

Pitääkö minun ilmoittaa työnantajalle, että osallistun?

Ei tarvitse. Neuvottelujärjestö on hoitanut tarvittavat ilmoitukset. Lakkoon osallistuminen on laillinen oikeus, eikä työnantaja voi tai saa sitä estää.

Koska tiedetään, toteutuuko lakko?

Lakko toteutuu, jos muuta ei ilmoiteta. Lakonalaisessa virastossa tulee varautua olemaan lakossa. Jos sopu saavutetaan ja lakko perutaan, siitä ilmoitetaan erikseen.

Keitä lakko koskee?

Lakko koskee kaikkia lakkovaroituksessa mainituissa virastojen toimipisteissä työskenteleviä virka- sekä työsuhteisia virkamiehiä/työntekijöitä.

Lakkojen piiriin on julistettu nimenomaan työt, joten henkilön järjestäytymisellä ei ole merkitystä. Kenenkään ei ole lupa tehdä lakonalaista työtä.

Miten käy toimeentulon lakon ajalta?

Lakonajalta ei makseta palkkaa. JUKOn liitot maksavat jäsenilleen lakon ajalta lakkoavustusta. Insinööriliiton maksama avustuksen suuruus on 90 euroa päivä ja se on veronalaista tuloa.

JUKOn julistamissa lakoissa lakkoavustusta haetaan Insinööriliiton lakkoavustusjärjestelmän kautta. Lakkoavustusta voi hakea heti lakon jälkeen ja sen hakemisesta tiedotetaan lakkokohteina olleiden virastojen jäseniä erikseen lakon jälkeen.

Mitä tarkoitetaan suojelutyöllä, ja miten suojelutyö rajat määritellään?

Suojelutyöllä tarkoitetaan sellaista työtä, jonka suorittaminen on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi taikka sellaisen omaisuuden suojelemiseksi, joka työtaistelun johdosta erityisesti vaarantuu. (Valtion virkaehtosopimuslaki 11§)

Ennen työtaistelun alkamista JUKOn keskuslakkotoimikunta (KLT) tekee suojelutyösuunnitelman ja käy työnantajan kanssa neuvottelut niiden tehtävien hoitamisesta, jotka merkitsisivät vakavaa hengen ja terveyden vaarantumista. Suojelutyötä tekevät henkilöt nimeää paikallisjohto (KLT:n hyväksynnän mukaisesti) työvuorosuunnitelman mukaan.

Vaikuttaako lakko vuosilomaani?

Lakon alkaminen ei keskeytä jo aloitettua vuosilomaa. Työnantajan on maksettava lomapalkka ja lomaraha normaalisti ennen loman alkamista.

Jos lakko alkaa ennen sovittua vuosilomaa, työntekijä on lakossa ja loma siirtyy. Jos lakko ja ennalta ilmoitettu loma alkavat samana päivänä, työntekijä on vuosilomalla.

Lomaa ei voida määrätä alkavaksi lakon aikana.

Jos olen työmatkalla lakon aikana?

Jos olet lähtenyt työmatkalle ennen lakon alkamista, palaat sieltä normaalisti pois. Matkalla osallistutaan lakkoon, eikä töitä tehdä. Työmatkalle ei lähdetä lakon aikana, eikä lakon ajalle sovita työmatkoja tai matkustamista.

Entä jos sairastun?

Jos sairastut ennen lakon alkamista, sinulle on maksettava sairausajan palkkaa lakon ajalta. Toimita tällöin välittömästi lääkärin- yms. todistukset työnantajallesi.

Jos sairastut lakon jo alettua, sairausajan palkkaa ei tarvitse maksaa lakkopäiviltä. Sinulla on sen sijaan oikeus sairausvakuutuksen päivärahaan.

Työnantaja uhkailee tai aikoo kerätä nimilistoja lakkoon osallistuvista. Mitä teen?

Työantajalla ei ole oikeutta painostaa tai kieltää olemaan osallistumasta työtaistelutoimenpiteisiin. Uhkailuja tai nimilistojen keräämistä ei pidä hyväksyä. Laillisiin työtaistelutoimiin osallistumisesta ei seuraa kenellekään mitään rangaistusta ja niihin osallistumiseen on täysi oikeus.

Jos sellaista havaitset, olet yhteydessä luottamushenkilöösi.

Mikä on lakkovahti?

Lakkovahti on liiton jäsen, joka valvoo lakon toteutumista ja järjestystä lakon aikana.

Lakkovahdit hoitavat järjestystä lakossa olevan työpaikan edessä, jakavat lakkotiedotteita, ilmoittavat työpaikalle tuleville lakosta, seuraavat työnantajien toimenpiteitä sekä raportoivat lakkotoimikunnalle kuluttajien kommenteista ja mielialoista sekä mahdollista rikkureista ym.

Lakkovahdeilla ei ole oikeutta estää kenenkään pääsyä työpaikalle tai kokoontua luvatta työpaikan sisällä.

Voinko itse toimia lakkovahtina?

Totta kai. Se on jopa suotavaa. Jos lakkovahdin tehtävä kiinnostaa, ole yhteydessä joko paikallisiin luottamushenkilöihin tai asiakaspalveluumme.

Mistä saan lisätietoa tai vastauksen kysymyksiini?

Valtion työtaistelua koskevia kysymyksiä voi lähettää Insinööriliiton asiakaspalveluun asiakaspalvelu@ilry.fi tai Insinööriliiton valtiosektorista vastaavalle työehtoasiantuntijalle mikko.suomalainen@ilry.fi.