Ulkomaille töihin
Yritysten kansainvälistyessä yhä useammalle avautuu mahdollisuus mennä töihin ulkomaille.
Työskentely ulkomailla on usein hyödyllistä: kielitaito paranee, suhdeverkosto laajenee ja työntekijä oppii tuntemaan erilaisia työkulttuureja ja kehittää samalla osaamistaan. Ulkomaan työkokemus saattaa myös auttaa uuden uran alkuun kotimaassa.
Ennen ulkomaille töihin lähtöä kannattaa selvittää työlupaan, sosiaaliturvaan ja verotukseen liittyvät asiat sekä luonnollisesti myös työsuhteen ehdot ja edut.
Miten löytää työ ulkomailta?
Jos olet hakeutumassa ulkomaille töihin uuteen työsuhteeseen, kannattaa työnhaku aloittaa ajoissa ja etsiä töitä mahdollisimman monista kanavista. Monet työpaikat eivät koskaan tule avoimeen hakuun, joten piilotyönhaun kanavia ja verkostoja kannattaa kehittää. Olemassa on myös organisaatioita ja palveluita, jotka auttavat ulkomaille töihin lähtevää. Alle on koottu hyviä vinkkejä ulkomaille työskentelyyn:
- EURES eurooppalaisen ammatillisen liikkuvuuden portaali
- Sinun Eurooppasi -portaali tarjoaa yksityiskohtaista käytännön tietoa asumisesta, työskentelystä ja opiskelusta Euroopassa. Portaalin avulla voit tutustua muun muassa eri EU-maiden sosiaaliturva- ja verotusjärjestelmiin.
- Haloo Pohjola – pohjoismainen neuvontapalvelu – auttaa ja neuvoo Pohjoismaissa muuttavia, työskenteleviä ja opiskelevia. Monipuolista tietoa saa muun muassa sosiaaliturvasta, verotuksesta sekä työ- ja opiskelumahdollisuuksista.
- SOLVIT on EU:n perustama online-pohjainen ongelmanratkaisuverkosto. Palvelun tarkoituksena on auttaa EU:n kansalaisia ja yrityksiä löytämään nopeita käytännön ratkaisuja sisämarkkinoilla kohtaamiinsa ongelmiin.
- Oppaat sosiaaliturvaoikeuksista EU-maissa.