Palkkaneuvonta auttaa jäseniä palkkaan ja palkkaneuvotteluihin liittyvissä kysymyksissä. Palkkaneuvonnan työkaluja kannattaa käyttää, jos mietit palkkatoivetta työhakemukseen, pohdit sopivaa palkkatasoa työtehtäviesi muuttuessa nykyisessä yrityksessä tai jos koet nykyisen palkkasi olevan jäljessä yleisestä palkkatasosta.

Asiantuntijoiden vinkit kannattaa hyödyntää myös palkkaneuvotteluihin valmistautuessa; miten perustella kykysi työnantajalle tai kuinka saat työnantajan näkemään osaamisesi. Palkkaneuvonta on myös opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden apuna oikean palkkatason löytämisessä kesätyö- tai harjoittelupaikkaan, insinöörityöhön tai ensimmäiseen oman alan työpaikkaan liittyen.

Palkkapohdintoihin on tarjolla sekä monipuolisia työkaluja verkossa että henkilökohtaista neuvontaa. Jäsenten asiat käsitellään luottamuksellisesti.

Liiton palkkaneuvonta on myös esimiesten ja yrittäjien käytettävissä, jos kilpailukykyisen palkan määrittäminen insinööritehtäville mietityttää.

Palkkataulukot

Insinööriliiton tutkimustiimi kokoaa työmarkkinatutkimuksen aineistosta vuosittain julkistavan Palkkatilaston, jossa on insinöörien palkkataulukoita eri aloilta, tehtävistä ja maantieteellisiltä alueilta. Tilastot kuvaavat kokopäivätoimisten, ammattikorkeakouluista tai teknillisistä oppilaitoksista valmistuneiden insinöörien ja rakennusarkkitehtien ansiotasoa. Tilastot perustuvat lähes 10 000 insinöörin ja tekniikan alan ammattilaisen palkkatietoihin.

Palkkatilastoa kannattaa käyttää apuna, kun pohtii sopivaa palkkatasoa uutta työpaikka hakiessa tai tarkastelee nykyisen työnsä palkkausta.

Palkkatilasto lähetetään vuosittain liiton jäsenille postitse ja verkossa Palkkatilasto on jäsenten käytettävissä jäsensivuilla. Jäsensivuilla voi tarkastella myös Palkkatilaston materiaalista tehtyä visualisoitua infoa.

Palkkanosturi

Kuukauden etuna PalkkanosturiPalkkanosturi on työkalu, jonka avulla voi haarukoida sopivaa palkkatasoa esimerkiksi palkkatoiveeksi uutta työpaikkaa hakiessa. Sen avulla voit myös tarkistaa, miten oma palkkasi asemoituu suhteessa muihin vastaavaa työtä tekeviin insinööreihin. Nosturin tiedot perustuvat työmarkkinatutkimuksen palkkatietoihin ja regressioanalyysin perusteella rakennettuun palkkamalliin. Aineistossa on mukana kokoaikatöissä kyselyhetkellä toimineet palkansaajat. Palkkanosturi on jäsenten käytettävissä jäsensivuille kirjautumalla.

Palkkasuositukset

Liitto julkaisee vuosittain palkkasuositukset vastavalmistuneille insinööreille ja opiskelijoille kesätöihin sekä työharjoitteluun. Suositukset koskevat töitä, joissa vastavalmistunut pääsee hyödyntämään insinöörikoulutusta tai jotka opintojen aikana tukevat opintoja. Palkkasuosituksia ei voi pitää minimi- tai maksimipalkkoina, mutta niitä voi käyttää tukena palkkaneuvotteluissa.  Suositukset perustuvat työmarkkinatutkimukseen ja vastavalmistuneiden insinöörien sekä opiskelijoiden tutkimuksiin. Ne eivät sisällä ylitöitä, tulospalkkoja tai muita lisiä.

 

Palkkaneuvonnan taustatiedotParanna palkkaasi -opas

Ennen palkkakeskustelua on tärkeää pohtia sopivan palkkatason lisäksi, miten esittää palkkatoiveen työnantajalle ja miten sen perustelee. YTN:n tutkimusryhmän laatimassa Paranna palkkaasi -oppaassa on tietoa palkitsemisesta ja palkkauksesta sekä ohjeita palkkaneuvottelutilanteeseen.

Lisää vinkkejä palkkaneuvottelussa onnistumiseen on tarjolla jäsensivuilla.

Henkilökohtainen palkkaneuvonta

Henkilökohtaisessa neuvonnassa saat asiantuntijan neuvoja insinööritehtävien palkkatasoista juuri sinun tilanteesi huomioiden. Palkkaneuvonnasta saa tietoa myös muiden maiden palkkatasosta, jos mietit työskentelyä ulkomailla. Neuvontaa on mahdollista saada puhelimitse tai sähköpostitse.

Soita tai laita viestiä liiton asiakaspalveluun (puh. 0201 801 801, arkisin klo 9–16, tai asiakaspalvelu@ilry.fi). Puhelusi tai viestisi välitetään palkkaneuvontatiimille, joka ottaa sinuun yhteyttä. Hyvät taustatiedot tehtävästä, työpaikasta ja mahdollisesta nykyisestä palkkatasosta nopeuttavat palvelua.

Haluatko uravalmennusta?

Jäsenenä saat apua myös työnhakuun, oman uran suunnitteluun ja koulutusvaihtoehtojen pohdintoihin liittyvissä kysymyksissä.

Tutustu urapalveluihin tarkemmin täällä

Lataa mobiilisovellus

ILRY mobiilisovelluksella pääset käyttämään näppärästi liiton työkaluja, kuten Palkkanosturia ja Työpaikkatoria. Sovelluksen voit ladata älypuhelimeesi maksutta Google Play  ja Apple App Store -sovelluskaupoista. 

Lisätietoja täältä

Etkö ole vielä jäsen?

Saat nämäkin palvelut ja edut käyttöösi, kun liityt Insinööriliiton jäseneksi. Insinööriliittoon kuuluu 70 000 insinööriä, insinööriopiskelijaa ja muuta tekniikan alan ammattilaista.

Tervetuloa joukkoon!